Gesztenyével töltött csirkecomb meggymártással
sponsored links
Nyár: eper, meggy, cseresznye... és még sorolhatnám a gyümölcsök hadát, amit ilyenkor lehet kapni. Lassan jön a barack, dinnye, nyári alma, körte, szõlõ, de nem is sorolom. Annyira sajnálom, hogy nem lehet télire elrakni belõle úgy, hogy akkor is ugyanilyen friss ropogós maradjon. Meggy leves, meggy szósz nagy kedvenc nálunk. Befõttnek és fagyasztóba is szoktam tenni, sõt az utóbbi években lekvárnak illetve csokis változatban is kerül a polcra. Most ebben a formában készült el nálunk ebédre.
Gesztenyével töltött csirkecomb meggymártással
Hozzávalók (4 személy részére):
3-4 közepes fõtt burgonya
20 dkg gesztenyepüré
1 tojás
só
bors
szerecsendió
4 egész csirkecomb
1-2 teáskanál morzsolt kakukkfû
3-4 dkg vaj
1,5 dl száraz vörösbor
a meggymártáshoz:
1 kg magozott meggy
2-3 evõkanál cukor
1 evõkanál rizsliszt
1 evõkanál puncs ízû pudingpor
1 teáskanál fahéj
1 kávéskanál õrölt szegfûszeg
csipet szerecsendió
1 dl tejszín
Elkészítés:
A fõtt burgonyát összetörjük a gesztenyepürével, hozzáadunk egy tojást és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, megszórjuk szerecsendióval. A csirkecombok bõrét fellazítjuk, majd megtömjük jól a töltelékkel. Fogpiszkálóval vagy hústûvel lezárhatjuk a végét. A combokat sózzuk, borsozzuk, tepsibe rakjuk. A vajat felolvasztjuk, elkeverjük benne a kakukkfüvet és a combok tetejét jól bekenjünk vele. Aljára vörösbort öntünk, alufóliával lefedjük, majd elõmelegített 180 fokos sütõbe helyezzük kb. 1-1,5 óra hosszára.
A mártáshoz a magozott meggyet lábasba tesszük és felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Beletesszük a cukrot és a fûszereket és forrástól számítva 15-20 percig fõzzük. A tejszínhez keverjük a pudingport és a rizslisztet, majd a meggyhez adjuk és sûrûre fõzzük. Amennyiben nem érte el a kellõ sûrûséget, további rizsliszttel és, vagy pudingporral sûríthetünk rajta.
Gesztenyével töltött csirkecomb meggymártással
Hozzávalók (4 személy részére):
3-4 közepes fõtt burgonya
20 dkg gesztenyepüré
1 tojás
só
bors
szerecsendió
4 egész csirkecomb
1-2 teáskanál morzsolt kakukkfû
3-4 dkg vaj
1,5 dl száraz vörösbor
a meggymártáshoz:
1 kg magozott meggy
2-3 evõkanál cukor
1 evõkanál rizsliszt
1 evõkanál puncs ízû pudingpor
1 teáskanál fahéj
1 kávéskanál õrölt szegfûszeg
csipet szerecsendió
1 dl tejszín
Elkészítés:
A fõtt burgonyát összetörjük a gesztenyepürével, hozzáadunk egy tojást és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, megszórjuk szerecsendióval. A csirkecombok bõrét fellazítjuk, majd megtömjük jól a töltelékkel. Fogpiszkálóval vagy hústûvel lezárhatjuk a végét. A combokat sózzuk, borsozzuk, tepsibe rakjuk. A vajat felolvasztjuk, elkeverjük benne a kakukkfüvet és a combok tetejét jól bekenjünk vele. Aljára vörösbort öntünk, alufóliával lefedjük, majd elõmelegített 180 fokos sütõbe helyezzük kb. 1-1,5 óra hosszára.
A mártáshoz a magozott meggyet lábasba tesszük és felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Beletesszük a cukrot és a fûszereket és forrástól számítva 15-20 percig fõzzük. A tejszínhez keverjük a pudingport és a rizslisztet, majd a meggyhez adjuk és sûrûre fõzzük. Amennyiben nem érte el a kellõ sûrûséget, további rizsliszttel és, vagy pudingporral sûríthetünk rajta.