Gesztenyés trüffel szelet.
sponsored links
Karácsonykor nálunk elmaradhatatlan a gesztenyével készült sütemény, torta, vagy éppen a sütés nélküli desszert. Idén erre a gesztenyés trüffel szeletre esett a választásom, melyet csak össze kell keverni, formába önteni, majd irány a hûtõ, hogy kellõen megdermedjen. Dermedés után sincs vele sok dolgunk, csupán csak bevonjuk csokoládéval, és mehet is vissza a hûtõbe.... A selymesen krémes gesztenyés csokoládé pedig nagyon, de nagyon finom. Gesztenye és csokoládé imádóknak pedig szinte kötelezõ elkészíteni.
Hozzávalók 24x9x7 cm-es formához:
50 dkg gesztenyemassza
10 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
12,5 dkg csokoládé (70%-os)
10 dkg vaj (laktózmentes)
0,5 dl tej (laktózmentes)
2-3 ek rum
A gesztenyemasszát nyomjuk át a krumplinyomón, vagy villával alaposan törjük össze, majd adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a rumot, és robotgéppel keverjük simára.
A csokoládéhoz adjuk hozzá a tejet, és gõzfürdõ fölött, kevergetve olvasszuk fel, majd vegyük le, adjuk hozzá a felkockázott vajat, és keverjük simára.
Ezután csorgassuk a gesztenyés keverékhez, majd szintén robotgéppel keverjük simára.
A formát béleljük ki folpack fóliával, egyenletesen öntsük bele a masszát, majd tegyük be pár órára, vagy egész éjszakára a hûtõbe, hogy teljesen megdermedjen. (Én egész éjszakára a hûtõben hagytam.)
Amikor már teljesen megdermedt, vegyük ki a hûtõbõl, majd fordítsuk át egy tálcára. Ezután óvatosan húzzuk le a fóliát, majd vonjuk be csokoládémázzal.
Csokoládémáz hozzávalói:
12,5 dkg étcsokoládé
1 dl Hulala (v. habtejszín)
1 dl Hulala (v. habtejszín)
1 tk vaj
A tejszínhez adjuk hozzá a vajat és melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tûzrõl, adjuk hozzá a feldarabolt csokoládét, és addig keverjük, míg teljesen felolvad, és éppen csak langyos lesz.
Ezután a hûtõbõl kivett, és egy tálcára átfordított trüffelt vonjuk be a csokoládémázzal, majd tegyük vissza a hûtõbe, hogy a csokoládé teljesen megdermedjen.
Közvetlenül tálalás elõtt vegyük ki a gesztenyés trüffelt a hûtõbõl, majd ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk. Én az ünnephez illõen porcukorral megszórva díszítettem.