Gesztenyés somlói
sponsored links
Gyorsan kellett valami desszertet készítenem, nagyon gyorsan. Lányommal és kisfiammal voltunk itthon hármasban, mindhárman egyszerre kívántunk valami édeset.
Egy öt tojásból készült kakaós piskótát sütöttem, puha és magas lett. Amíg a tészta sült, 2 deciliter tejszínhabot keményre vertem és 250 gramm gesztenye masszát kevertem hozzá. Hullala tejszínem volt itthon, így cukrot már nem tettem hozzá.
Fõztünk egy kakaó öntetet, ami nagyon ütõsre sikeredett, másnap újból nekiálltam, hogy az arányokat véglegesíthessem. Három cukorlapát cukor, egy púpozott evõkanál kakaópor és víz érzék szerint. A végén 50 gramm vajat tettem bele.
Mivel mint említettem, gyorsnak kellett lennem, a még langymeleg piskóta köré kakaóöntetet kanalaztam, erre halmoztam a gesztenyés tejszínt. Gyerekkorom somlói galuskájára emlékeztet az íze, de kísértetiesen! Úgy 7 éves koromtól kezdve nagymamám somlói galuskát készített a szülinapomra torta helyett. Ez a somlói nem az a somlói, amit mostanában lehet kapni, hanem egy egyszerû diós piskóta, rumos mazsolával és dióval meglocsolva, kakaós öntettel és tejszínhabbal. Mennyei volt ...