Gesztenyés-pekándiós pite
sponsored links
Kívántam egy különlegesebb összeállítást, ezért készült ez a pite hétvégén.
Gesztenyés-pekándiós pite
Hozzávalók a tésztához: 14 dkg liszt, 8 dkg hideg vaj, kevés víz, csipetnyi só; a töltelékhez: 20 dkg édes gesztenyemassza, 3 dl habtejszín, 1 tasak zselatinpor; a díszítéshez: 1 evõkanál vaj, 10 dkg pekándió, 1,5 evõkanál melasz vagy juharszirup; vaj a tepsi kinkenéséhez.
Elkészítése: Vékonyan kivajazunk egy hullámos szélû piteformát. A lisztet összegyúrjuk a hideg vajjal, a sóval és kevés vízzel, majd kinyújtjuk és kibéleljük vele a piteformát. A tészta üregét kibéleljük sütõpapírral, megtöltjük szárazbabbal, majd 30 percre hûtõbe rakjuk. A tésztát kivesszük a hûtõbõl, és 180 fokos elõmelegített sütõben 15 percig elõsütjük. Eltávolítjuk a sütõpapírt és a babot, majd a tésztát további 10 percre visszatesszük a sütõbe. Utána hagyjuk kihûlni. A tejszínt kemény habbá verjük, és a gesztenyepüréhez keverjük. Hozzákavarjuk a vízben feloldott zselatint és a kihûlt tésztára kanalazzuk, majd 2 órát a hûtõben pihentetjük. A vajat a melasszal felmelegítjük, majd amikor gyöngyözni kezd, hozzáadjuk a pekándiót, 1-2 percig kevergetjük. Utána sütõpapírra terítjük, és hagyjuk kihûlni. A gesztenyekrémet a pekándiókkal díszítjük.