Gesztenyés palacsintatorta, rumos meggyel
sponsored links
Itthon már készülnek az õszi dekorációk illetve gondolkodok már a karácsonyin is. A gesztenye gyûjtést igaz majdnem az utolsó pillanatra hagytuk, de sikerült pár darabot bele tennünk a kosárkánkba. Természetesen nem ezekbõl a gesztenyékbõl készült ez a finom palacsinta torta, de az ihletet akár adhatná is, olyan õszies. :) Mindegyik évszaknak meg van a maga szépsége és szerintem érdemes ezt az oldalát nézni.
Gesztenyés palacsintatorta, rumos meggyel
Hozzávalók (18 cm átmérõjû formához)
a tésztához:
20 dkg teljes kiõrlésû tönkölyliszt
4 dkg nyírfacukor
3 tojás
4 dl tej
1 kávéskanál sütõpor
2 evõkanál olaj plusz a sütéshez
a krémhez:
5 dl tej
1 csomag csokoládé pudingpor
2 evõkanál nyírfacukor
2 dl habtejszín (30%-os zsírtartalmú)
25 dkg gesztenye
20 dkg rumba áztatott meggy
a csokoládé öntethez:
10 dkg étcsokoládé
1 dl tejszín
1 teáskanál méz
továbbá:
2 dl habtejszín (30%-os zsírtartalmú)
Elkészítés:
A tésztához a tojást a cukorral, a tejjel és az olajjal habosra keverjük. A sütõport elvegyítjük a lisztben, majd hozzászitáljuk és csomómentesre keverjük. Enyhén olajozott serpenyõbe egy-egy szûk merõkanállal teszünk és kisütjük. (Kb. 20 cm átmérõjû serpenyõben érdemes kisütni, ekkora formához.) A krémhez hagyományos pudingot fõzünk. A tejbõl 1 dl-t kiveszünk, kikeverjük a pudingporral és a cukorral. A maradékot felforraljuk és hozzáadjuk, sûrûre fõzzük. Fedõ alatt hagyjuk teljesen kihûlni. A tejszínhabot és a gesztenyét krémesre keverjük habverõvel, majd a pudinghoz adjuk a rumos meggyel együtt. A palacsintákat a krémmel rétegezve 18 cm átmérõjû tortaformába tesszük, majd a hûtõbe helyezzük 2-3 óra hosszára. A csokoládét felolvasztjuk, hozzáadjuk a tejszínt és a mézet, majd a palacsintatorta tetejére kenjük. Frissen felvert habtejszínnel díszítjük, tálaljuk.
Gesztenyés palacsintatorta, rumos meggyel
Hozzávalók (18 cm átmérõjû formához)
a tésztához:
20 dkg teljes kiõrlésû tönkölyliszt
4 dkg nyírfacukor
3 tojás
4 dl tej
1 kávéskanál sütõpor
2 evõkanál olaj plusz a sütéshez
a krémhez:
5 dl tej
1 csomag csokoládé pudingpor
2 evõkanál nyírfacukor
2 dl habtejszín (30%-os zsírtartalmú)
25 dkg gesztenye
20 dkg rumba áztatott meggy
a csokoládé öntethez:
10 dkg étcsokoládé
1 dl tejszín
1 teáskanál méz
továbbá:
2 dl habtejszín (30%-os zsírtartalmú)
A tésztához a tojást a cukorral, a tejjel és az olajjal habosra keverjük. A sütõport elvegyítjük a lisztben, majd hozzászitáljuk és csomómentesre keverjük. Enyhén olajozott serpenyõbe egy-egy szûk merõkanállal teszünk és kisütjük. (Kb. 20 cm átmérõjû serpenyõben érdemes kisütni, ekkora formához.) A krémhez hagyományos pudingot fõzünk. A tejbõl 1 dl-t kiveszünk, kikeverjük a pudingporral és a cukorral. A maradékot felforraljuk és hozzáadjuk, sûrûre fõzzük. Fedõ alatt hagyjuk teljesen kihûlni. A tejszínhabot és a gesztenyét krémesre keverjük habverõvel, majd a pudinghoz adjuk a rumos meggyel együtt. A palacsintákat a krémmel rétegezve 18 cm átmérõjû tortaformába tesszük, majd a hûtõbe helyezzük 2-3 óra hosszára. A csokoládét felolvasztjuk, hozzáadjuk a tejszínt és a mézet, majd a palacsintatorta tetejére kenjük. Frissen felvert habtejszínnel díszítjük, tálaljuk.