Gesztenyés palacsintatorta
sponsored links
Itt az õsz. Ezernyi színével és ízével ajándékozva meg minket. :) Ilyenkor rengeteg finom gyümölcs érik. Egyikük a gesztenye. Bevallom, igen sokáig nem ápoltunk jó barátságot. Emlékszem, gyerekkoromban kizárólag pürének ettem, tejszínhabbal. Akkor is inkább a hab volt a lényeg. :D Késõbb volt egy idõszak, mikor olyan helyen éltünk Párommal, ahol az erdõk szélén gesztenyeligetek voltak, s az õsz beköszöntével a kirándulásokon jó sok gesztenyét gyûjtöttünk. Még ekkor sem kedveltem igazán, pedig mikor otthon sütöttük, csodás illat lengte be a konyhát. :) Néhány éve kezdtem csak süteményeket és desszerteket készíteni vele, s most már egyre gyakoribb vendég a konyhában. Ez a torta igazi õszi finomság. Ebbe aztán került gesztenye bõven. :D "Frissen" a legfinomabb, ezért érdemes úgy készíteni, hogy még aznap el is fogyjon. Igazi gesztenyekedvelõknek azt hiszem ez nem okoz majd gondot. ;)
Hozzávalók egy ~20 cm átmérõjû tortához:
A palacsintához:
3 x 20 dkg sima liszt
3 x 6 g sütõpor
3 x 2,5 dl tej
3 x 5 dkg cukor
3 x 2 tojás
3 x 5 dkg olvasztott vaj
3 x 1 csipet só
Továbbá:
3 ek. holland kakaópor
A töltelékhez:
50 dkg gesztenyepüré
25 dkg mascarpone
3 ek. porcukor
A díszítéshez:
tört kakaóbab
- A palacsinta hozzávalóiból 3 adag tésztát keverünk, 3 külön tálban. A második adag tésztában 1, a harmadikban 2 evõkanálnyi lisztet lecserélünk azonos mennyiségû holland kakaóporra.
- Az így elõkészített tésztákból, enyhén kivajazott ~20 cm átmérõjû serpenyõben 4-4 palacsintát sütünk. Ha esetleg kimaradna a tésztákból, azokat összekeverjük és további palacsintákat süthetünk.
- A kész palacsintákat hûlni hagyjuk, közben elkészítjük a krémet.
- A mascarponét kikeverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a villával áttört gesztenyepürét és összedolgozzuk az egészet.
- A palacsintákat tetszés szerinti színsorrendben rétegezzük, miközben mindegyiket megkenjük a gesztenyekrémmel, majd a maradék krémmel bevonjuk a tortát. A tetejét tört kakaóbabbal díszítjük. 1-2 órát hûtõben pihentetjük, ezután szeleteljük.
A receptet megtaláljátok a Kifõztük szeptemberi számában is. :)