Gesztenyés lencsekrémleves
sponsored links
Újév elsõ napján lencsét szokás enni. Mi ettünk is, hagyományos lencse fõzeléket. De túl sok lencsét áztattam be, ezért úgy döntöttem, hogy a maradékból ma levest készítek. Nagyon szeretem a lencsét, szinte bármilyen módon fel lehet használni. Ez a gesztenyés változat olasz eredetû, Abruzzóból származik. Eredetileg nem krémleves, de így is lehet fogyasztani.
Annyira finom, hogy akár egy sütemény krémjeként vagy hústöltelékként is el tudnám képzelni, ha szárazabbra fõzném.
egy nagy fej vöröshagyma
Annyira finom, hogy akár egy sütemény krémjeként vagy hústöltelékként is el tudnám képzelni, ha szárazabbra fõzném.
Hozzávalók
egy nagy fej vöröshagyma
40 dkg lencse
30-40 dkg gesztenye
2 babérlevél
egy gerezd fokhagyma
2-3 szál friss, vagy egy kiskanál szárított kakukkfû
egy kiskanál majoránna
egy evõkanál paradicsom
só, bors
egy negyed zöldség leveskocka
olíva olaj
méz (opcionális)
A gesztenyéket bevagdossuk és 200 fokon 15-20 perc alatt megsütjük õket.
A finomra vágott hagymát olíva olajon megpároljuk majd hozzáadjuk a lencsét (és annyi vizet, amennyi épp ellepi), a fokhagymát, a leveskockát, a babérleveleket, a majorannát és a kakukkfüvet. Addig fõzzük, amíg elkészülnek a gesztenyék. A kész gesztenyéket alaposan megpucoljuk, ügyelve hogy a szõrös részük ne kerüljön bele a levesbe. Nem baj, ha nem maradnak egészben, mivel a végén úgy is összeturmixoljuk az egészet. Hozzáadjuk õket a lencséhez, belekeverjük a sûrített paradicsomot és alacsony lángon további 10 percig fõzzük.
Végezetül az egészet leturmixoljuk és ha a paradicsom/gesztenye nem volt elég édes, akkor egy kanál mézet adunk hozzá.
Vajas pirítóssal, friss kakukkfûvel tálaljuk.
Végezetül az egészet leturmixoljuk és ha a paradicsom/gesztenye nem volt elég édes, akkor egy kanál mézet adunk hozzá.
Vajas pirítóssal, friss kakukkfûvel tálaljuk.