Gesztenyés körtés macaron
sponsored links
A receptet itt találtam, éppen ennyi gesztenye lisztem maradt, ezt akartam felhasználni. Cukorszirupos macaront még nem próbáltam eddig, de ez sem sokkal bonyolultabb, csak picit tovább tart az elkészítése, mint ennek az egyszerû macaronnak itt. Nem lettek annyira magasak, de nekem tetszenek, az ízük pedig nagyon finom a család szerint. Egy kicsit eltértem a recepttõl, azt írom le ahogyan én készítettem.
Hozzávalók:
4 db tojásfehérje (közepes méret)
11 dkg finomra õrölt mandula
5 dkg gesztenye liszt
1 tk. kakaópor
16 dkg porcukor
+
a cukorsziruphoz:
16 dkg kristálycukor
0,5 dl víz
A töltelékhez:
10 dkg. puha vaj
5 dkg gesztenyepüré
3 ek. porcukor
1 db. körte
fahéj ízlés szerint
A tojásfehérjéim 2 napig voltak a hûtõben, de egyébként nem szoktam öregíteni, csak most pont így maradtak meg. A mandulát ledaráltam, majd a porcukorral és a gesztenye liszttel és a kakaóval együtt még egyszer ledaráltam, hogy egész finomszemû legyen. Eztán át is szitáltam és félretettem. A kristálycukrot és a vizet egy edényben feltettem melegíteni, felfõztem sziruppá, én nem mértem meg a hõmérsékletet, addig forraltam, míg gyöngyözni nem kezdett. Közven a tojásfehérjéket felvertem, majd folytonos keverés közven (nagy fokozaton) nagyon lassú sugárban hozzácsurgattam a forró cukorszirupot, óvatosan kell vele dolgozni, mert komoly égési sérüléseket tud okozni. Ezután még kb. 12 percig vertem magas fokozaton, amíg szép fényes, selymes kemény habot nem kaptam, ezalatt le is hûl. Hozzáadtam a mandulás keveréket és spatulával elkezdtem összekeverni. Addig kell keverni, míg olyan folyós nem lesz, hogy szép lassan lecsurog a kanálról. Nekem van macaron készletem, az adagolóba töltöttem és a szilikon lapra nyomtam a macaronokat. Ha nincs, akkor sütõpapírra lehet nyomni habzsákból, amit elõre meg is lehet rajzolni, hogy egyforma méretûek legyenek a macaronok. Kb. 1 óráig pihentettem a macaronokat szobahõmérsékleten, majd 160 fokos sütõben 10-12 percig sütöttem õket, ez picit változhat sütõnként. A szilikon lapon hagytam kihûlni a macaronokat, ezután nagyon könnyen le lehet õket szedni. A töltelékhez a körtét meghámoztam, felkockáztam és a fahéjjal együtt megpároltam, pár perc alatt megpuhul, majd hagytam kihûlni. A puha vajat habosra kevertem a porcukorral és a gesztenyével, majd a puha körtét is hozzáadtam és magas fokozaton szép simára kevertem. A cukrot ízlés szerint lehet növelni. A kihûlt macaronokat megtöltöttem a krémmel, majd hagytam állni, hogy a krém kicsit szilárduljon.
Troll a konyhámban már a facebookon is, akinek van kedve ott is követhet:)