Gesztenyés krémes
sponsored links
Még a nyáron elmentettem ennek a sütinek a receptjét, aztán néhány héttel ezelõtt Katalinnál újra megláttam ezt a csodás finomságot, akkor rögtön el is készítettem. Mivel másnap ajándékba vittem, így már lefotózni nem volt idõ és kóstolásra sem volt lehetõség. Nagy gesztenye (... meg mogyoró, meg dió, meg mandula ...) rajongó lévén már akkor tudtam, hogy hamarosan sor kerül rá majd újra, mert az lehetetlen, hogy én ezt ne ízleljem meg. :) Most csak fél adagot készítettem és nem szögletesre formáztam, hanem kisebb (18 cm-es) csatos tortaformába rétegeztem az alapanyagokat. Eredeti recepthez képest pici módosítások történtek, a leírásban a teljes adag mennyiségei szerepelnek. Nagyon kellemes ízû, krémes, habos, sütés nélküli finomság, tipikus õszi desszert vagy hétvégi sütemény.
Gesztenyés krémes
Hozzávalók:
25x27 cm-es formához
kekszes alap:
- 50 dkg áttört gesztenyemassza
- 25 dkg darált háztartási keksz
- 5 dkg olvasztott vaj
- 5 ek tej
- 1 rumaroma (vagy 1-2 ek rum)
krém:
- 2 cs vaníliás pudingpor
- 6 dl tej
- 25 dkg margarin
- 5-6 ek cukor (vagy ízlés szerint)
- 1 cs vaníliás cukor
tetejére:
- 4 dl habtejszín
- 2 ek porcukor
- 2 cs. habfixáló
díszítés:
- csokireszelék vagy gesztenyemassza
Elkészítése:
- A kekszes alap hozzávalóit összegyúrjuk.
- A masszát egyenletesen egy forma aljába nyomkodjuk.
- Elkészítjük a krémet: a pudingporokhoz hozzáadjuk a cukrot, csomómentesen elkeverjük kevés hideg tejben.
- A maradék tejet felforraljuk, hozzáöntjük a pudingport, sûrûre fõzzük, kihûtjük.
- A puha margarint hozzáadva, robotgéppel jól kihabosítjuk.
- A kész krémet rásimítjuk a gesztenyés alapra, hûtõbe tesszük, lehûtjük.
- A habtejszínhez adjuk a porcukrot, félkeményre verjük, majd a habfixálót is hozzáadva kemény habbá verjük.
- A felvert tejszínt a krém tetejére kenjük, csokireszelékkel vagy áttört gesztenyemasszával díszítjük.