Gesztenyés biscotti

2012-08-16

sponsored links

gesztenyés biscotti 002.jpg

Kis biscotti történelem: A biscotti hazája Olaszország.

Neve a bis és cotti szóból ered, ami a nálunk is használt kétszersült (fõtt) megfelelõje.

Elkészítése valóban kétszeri sütéssel jár, egyszer a nyers hosszúkás lapos alakúra formázott tésztát, másodszorra pedig az egyben sült majd késõbb átlósan vágott szeleteket kell megsütni.

Hagyományosan ánizsos-mandulás változatban sütötték, majd késõbb csokis, gyümölcsös, vaníliás, vagy egyéb akár friss alapanyagok is belekerültek, de a vaj, cukor, tojás, mandula és liszt megmaradt alapnak.

Eredete szerint századokkal ezelõtt a tengerészek étele volt, mivel a több hónapos hajóúton sem ment tönkre, vagy penészedett meg ha légmentesen tárolták, a kétszeri sütésnek köszönhetõen, ami által a biscotti elvesztette a nedvességtartalmát, amitõl pedig száraz és ropogós lett. Állítólag Kolumbusz Kristóf kedvence volt.

Mártogatni kell. Már csak az a kérdés, hogy mibe. Eredetileg Vin Santo-ba (olasz desszertbor). Ma viszont már nem számít szentségtörésnek az sem ha kávéba, capuccinoba mártjuk, sõt rakják fagyik mellé is, de vannak olyan változatok is, amiket egyáltalán nem szükséges mártogatni.

Eltarthatósága valóban 3-4 hónap, ha létezik háztartás amiben nem fogy el ennyi idõ ...


Folytats a blogon ... kajapiazongora.blog.hu/2012/08/16/ges...

sponsored links

Keres?s