Gesztenyés bejgli
sponsored links
Idén karácsonykor nem tervezek bejglit sütni, csak hagyományos diós-mákos kalácsot, mert a családom a kalács tésztáját jobban szereti. Nekem mégis hetek óta a gesztenyés bejglin járt az eszem, csak kicsit nehezen került rá sor, mert most aztán tényleg belefulladok a teendõkbe. De szombaton végre megsütöttem a kedvenc bejglim tésztájával + a gesztenyés tekercs töltelékével. Csoda finom lett! A tészta puha és omlós, a töltelék pedig nagyon kellemes, nem száraz! rumos-gesztenyés. A baj az, hogy 1-2 szeletnél nem nagyon lehet megállni.
Hozzávalók:
2 rúdhoz
50 dkg finomliszt
4 dkg porcukor
1 csipet só
10 dkg zsír
10 dkg szobahõmérsékletû vaj
2 dkg friss élesztõ
2 dl langyos tej
2 tojássárgája
A gesztenyés töltelékhez:
40 dkg gesztenyemassza (nálam most cukrozott)
2 evõkanál rum (esetleg helyettesíthetõ rumaromával)
1 teáskanál vanília kivonat vagy 2 csomag vaníliás cukor
2,5 dl tej
3 enyhén csapott evõkanál búzadara
5 dkg kristálycukor
+ 1 tojás a tetejére
A pöttyös kézmûves kerámia megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Elkészítés:
- Elõször a tölteléket készítjük el, hogy ki tudjon hûlni! A cukrot elkeverjük a tejjel egy lábasban, hozzáadjuk a búzadarát és alacsony lángon, kevergetve megfõzzük. Levesszük a tûzrõl és hozzáadjuk a rumot, vaníliakivonatot (vagy vanília cukrokat) + simára keverjük a gesztenyemasszával. Félre tesszük hûlni!
- A tésztához a langyos tejben simára keverjük az élesztõt. A lisztet összekeverjük a porcukorral, csipet sóval, elmorzsoljuk benne a vajat és a zsírt, hozzáadjuk a tojássárgákat, végül az élesztõs tejjel összegyúrjuk. Picit zsíros, de nem ragacsos tésztát kapunk. Ha ragacsosnak érezzük, adjunk hozzá pici lisztet, vagy ha nem érezzük elég lágynak, adjuk hozzá pici tejet. Lényeg, hogy egy könnyen kezelhetõ, jól nyújtható tésztát kell kapnunk. Két egyenlõ részre osztjuk. (Nem kell pihentetni és keleszteni.)
- Kinyújtjuk az egyik tésztát kb. 30x40 cm-es téglalap alakúra (kivételesen nem lisztezünk a tészta alá nyújtáskor!). Egyenletesen megkenjük a gesztenyés töltelék felével úgy, hogy a felsõ részénél hagyunk ki kb. 2 cm-es részt üresen, hogy feltekerésnél ne csússzon ki a töltelék, könnyû legyen feltekerni. A két oldalát picit behajtjuk/ráhajtjuk a töltelékre és a felõlünk esõ résznél fogva szorosan feltekerjük. Sütõpapíros tepsire helyezzük úgy, hogy az alsó hajtás rész essen alulra. A másik tésztát is ugyanígy kinyújtjuk, megkenjük a töltelék másik felével, feltekerjük és beletesszük a sütõpapíros tepsibe a másik rúd mellé. Ne érjenek össze, mert még kelni fognak kicsit.
- A tojást, melyet a tetejére szántunk, kettévesszük, a sárgáját picit felverjük villával, majd lekenjük vele a bejgliket és tepsivel együtt betesszük a hûtõbe kb. 40 percre.
- Amikor megszáradt a tojássárgája a tésztán, akkor kivesszük a hûtõbõl és lekenjük a bejgliket az enyhén felvert tojásfehérjével - ismét betesszük a hûtõbe kb. 30 percre. Közben elõmelegítjük a sütõt 180 fokra.
- Ha megszáradt a tojásfehérje is a bejglin, akkor kivesszük a hûtõbõl és mindkét bejglit jól megszurkáljuk! 4-5 helyen a 2-2 oldalán és a tetején is jó mélyen, ne sajnáljuk - szinte majdnem szúrjuk át a tésztát.
- Az elõmelegített 180 fokos hõlégkeveréses sütõben megsütjük kb. 25-30 perc alatt. (A sütési idõ csak tájékoztató jellegû, sütõtõl függõen eltérhet!)
Jó étvágyat!
A 8 éves szõke hercegem ?
Felhõtlen gyermekkort, hosszú, egészséges, boldog életet kívánok Drága Kincsem!
Imádlak!!!