Gesztenyekrémleves aszalt áfonyával.
sponsored links
A karácsonyi ünnepekre készült ez az egyszerû, fõzés nélküli, röpke fél óra alatt elkészíthetõ leves, melyet természetesen bármikor pikk-pakk összedobhatunk, ha egy finom krémlevesre vágyunk. A levest ugyan nem kell fõzni, csakis egyszerûen a leturmixolni, viszont az aszalt áfonyát akár már elõzõ nap elõkészíthetjük, így tálalás elõtt már semmi dolgunk nem lesz vele. A krémleves már magában elkanalazgatva is nagyon finom, de én azért az ünnephez illõen sütöttem hozzá leveles tésztából kiszúrt kis fenyõket, és azzal tálaltam.
Hozzávalók:
20 dkg gesztenyemassza
2 dl tej
1 dl Hulala (v. habtejszín)
2-3 ek méz
2 cs vaníliás cukor
1 mk õrölt fahéj
2 ek rum
Aszalt áfonya hozzávalói:
10 dkg aszalt vörös áfonya
1 dl rozé vagy vörös bor
1 cs vaníliás cukor
1 ek barna cukor
1/2 citrom leve
Az áfonyát öntsük fel a borral, majd adjuk hozzá a barna cukrot, a vaníliás cukrot, facsarjuk bele a citromlevet, majd fõzzük pár percig. Ezután hagyjuk pár órát állni, hogy a folyadékot szinte teljesen felszívja, mielõtt a krémlevesbe tennénk. (akár elõzõ nap megfõzhetjük)
A turmixgépbe öntsük bele a szobahõmérsékletû tejet és a tejszínt, majd adjuk hozzá a mézet, a vaníliás cukrot, az õrölt fahéjat, a rumot, és az elõzõleg villával összenyomkodott gesztenyemasszát.
Ezután pár perc alatt turmixoljuk simára, krémesre.
A krémesre turmixolt levesbe ezután öntsük bele az áfonyát, majd kóstoljuk meg, és ha szükséges ízesítsünk utána.
Én a leves mellé leveles tésztából kiszúrt, majd ropogósra sütött kis fenyõket sütöttem, mely nagyon jól illik a krémleveshez.
Tálaláskor merjük tányérba, vagy ízlés szerint kelyhekbe a krémlevest, majd a ropogósra sült leveles tésztával kínáljuk.