Gesztenye torta
sponsored links
Egyik nap a Nyitott szemmel elején Flóra kisasolta a tortaszeleteket, és erõteljesen tudomásunkra hozta, hogy azokat bizony meg kéne enni! :) Ábel késõbb úgy gondolta, míg Flóra alszik, süssünk tortát, így neki is álltunk. Hosszú idõ óta ez volt az elsõ torta, amit boldogan el is fogyasztott (a cukrászdai csokitortától eltekintve, mert az nem kérdés egy alkalommal sem, ha valakinek a szülinapján hozzájut).
A piskóta tésztája Katanyaka féle recept még régrõl, de nagyon jól mûködik. Egy nagy tepsire való adag.
Hozzávalók:
50 dkg tk tönkölyiszt (lightosabban fele finomliszt)
1/2 liter növényi tej (mogyoró, mandula, szója)
1/2 citrom leve
6 ek olivaolaj
1 cs borkõsütõpor
1 tk szódabikarbóna
30 csepp sztívia
1/2 liter növényi tej (mogyoró, mandula, szója)
1/2 citrom leve
6 ek olivaolaj
1 cs borkõsütõpor
1 tk szódabikarbóna
30 csepp sztívia
1 csipet só
2 csomag natúr gesztenyemassza
10 dkg biomargarin
3 ek kókuszvirág cukor / eritrit
2-3 kanál baracklekvár - opcionális
Pár kocka karobcsoki - opcionális
A sütõt begyújtjuk, egy tepsit sütõpapírral kibélelünk. A gesztenyemasszát kivesszük a mélyhûtõbõl.
A tönkölylisztet, sütõport, szódabikarbónát, sót összekeverjük. A tejet, a citromlét, olajat, steviát szintén, majd beleöntjük a lisztes keverékbe. Addig kevergetjük, míg a tészta egynemû nem lesz. Azután elsimogatjuk a tepsiben, és közepes hõfokon bõ fél óráig sütjük.
Míg a piskóta hûl, elkészíthetjük a krémet.
A gesztenyemasszát a cukorral és a margarinnal addig keverjük, míg finom krémet nem kapunk.
A piskótát elfelezzük. (Ha elég magasra sikerül, hosszában is el elvágható, és megkenhetõ baracklekvárral.) A két részt majd egymásra helyezzük, miután az egyik felét a gesztenyekrém bõven mért 1/3 részével megkenjük. A maradék krém megy a tetejére és az oldalára, illetve használhatjuk a díszítéshez. Némi olvasztott karobcsokit csurgathatunk a tetejére.