Gesztenye jótékony hatásai
sponsored links
A népnyelvbõl tudjuk, hogy aki kikaparja a gesztenyét, az hozzájut valami hasznos dologhoz.
Nem is kell messzire menni az értelmezésben, hogy igazoljuk a mondást, hiszen a gesztenye éppen a kiemelkedõ elõnyei miatt hódít egyre nagyobb teret az egészséges táplálkozás és a gasztronómia területén.
A gesztenyét régen a népi gyógyászatban is jól ismerték és manapság kezdjük újra felfedezni ezt a különleges élelmiszert, mint az egészséges étrend egyik alapanyagát. Bár a diófélék közé tartozik, rokonaival összehasonlítva nagyságrendileg kevesebb zsírt raktároz, így energiatartalma is jóval alacsonyabb. A szemes és natúr gesztenyetermékek a dióhoz, a földimogyoróhoz vagy a mandulához mérten csupán azok zsírtartalmának 2-3%-át tartalmazzák.
A gesztenye további elõnyös tulajdonságai közé tartozik az alacsony energiatartalma, a többségében benne lévõ jó-szénhidrátok, és a 100 grammonkénti 7-8 gramm élelmi rost mennyiség. Ez utóbbi adat különösen nagy hangsúlyt kap idõsebb korban, valamint várandósság ideje alatt, mert az egyik leggyakoribb panaszra, a székrekedésre nyújt orvosságot. 10 dkg gesztenye a felnõttek napi rostigényének egyharmadát tudja fedezni, gyermekeknél pedig kb. 35%-át, így ha desszertet kívánunk meg, az egyik legjobb választásunk lehet. Mindezt számba véve már érthetõ, miért ajánlják a gesztenye rendszeres fogyasztását az ...