Gault&Millau 2012
sponsored links
Végre Magyarországon is megjelenhetett Európa egyik legfontosabb gasztrokalauza, a méltán népszerû Gault&Millau. Az évkönyvben éttermeket, szálláshelyeket, borászatokat és egyéb, turisztikailag fontos látnivalókat értékeltek a szerkesztõk.
Elõzmények
A Gault&Millau kalauz a Michelin után a legelismertebb szerte Európában. Két francia újságíró, Christian Millau és Henri Gault elsõ összeállítása már 1972-ben megjelent, bár akkor még csak Franciaország legfontosabb éttermeit értékelte az azóta szabvánnyá vált húszpontos rendszerben. A kalauz merész hangvételre, õszinteségre törekedett, az éttermek értékelésénél azonban mindmáig nem tekinti fontosnak a külsõségeket vagy a felszolgálás minõségét. Henri Gault és Christian Millau duója a nyolcvanas években fölbomlott, s eladták a Gault&Millau márkanevet és magát a kalauzt. A kis sárga könyv ma már megjelenik Ausztriában, Belgiumban, Hollandiában, Németországban, Svájcban, Luxemburgban, sõt több országban külön borkalauz is létezik. (forrás: gaultmillau.hu)
Tátongó ûr?
A magyarországi kiadás 328 magyar éttermet, 407 szálláshelyet, 107 borászatot tesztelt és több turisztikailag is érdekes látnivalót ajánl. A könyvet fellapozva továbbra is az derül ki, hogy a legmagasabb gasztronómiai színvonalat a fõvárosban és környékén kell keresni. A dolog jogos, azonban, érdemes azon elgondolkozni, hogy az egy szakácssapkát ...