Garam maszala házilag
sponsored links
A legutóbb bemutatott indiai csicseriborsó saláta után többen kérdeztetek rá a garam maszalára. Pofonegyszerû ötlet, érdemes megcsinálni, hisz mindössze pár perc munka, viszont annál hosszabb élvezet, s ha gyakran fõztök indiait, akkor azt is mondhatom, nélkülözhetetlen hozzávaló ez a fûszerkeverék.
Keith Floyd nagyon találóan így írt a maszalákról: "A maszalának annyi változata van az indiai konyhában, mint ahány szexuális póz a Káma Szútrában, ha ugyan nem több" - való igaz, s ha lehet mondani, a garam maszala ezek között is az egyik legnépszerûbb indiai fûszerkeverék. Barnás színû, csípõs-pikáns ízû. A garam szó jelentése csípõs , a masala keverék -et jelent. A garam maszala összetétele régiónként, sõt családonként is változik. Az igazán hiteles éttermi szakácsok szintén a rájuk jellemzõ recepttel dolgoznak, és minden alkalommal maguk szeretik elkészíteni ezt a fûszerkeveréket. Mélységet, testességet ad például a köriknek, feldobja a kormát, sokszor a legegyszerûbb salátát is. A Csaná maszala esetében egyenesen elhagyhatatlan, de arra érdemes mindig figyelni, hogy csak az ételkészítés vége felé adjuk az ételhez.
A mi változatunk, így hangzik:
4-5 kisebb darab egész fahéj,
1 tk. színes bors keverék,
kb. 10 db szegfûszeg ...