Galamb leves

2017-05-17

sponsored links

Komolyan tervbe vettem, hogy Ășjra feltĂ»nök a hĂșspiacon, mĂĄrmint ahol a bloggerek vannak terĂ­tĂ©ken.  JĂł ideje alig publikĂĄlom, amit fĂ”zök. Most legalĂĄbb megfogadom, hogy ezt a tendenciĂĄt nem folytatom. RemĂ©nyeim szerint, ha a csapbĂłl nem is Ă©n folyok majd, de a csöpögĂ©s szintjĂ©n jelen leszek. A mai bejegyzĂ©st az inspirĂĄlta, hogy kaptam egy fincsi galambot NoĂ©mitĂ”l, amibĂ”l nagy elĂ©gedettsĂ©gemre igazĂĄn jĂł leves kerekedett, amihez a fiatal jĂłszĂĄg pihe-puha hĂșsa elengedhetetlen volt. A leves az egyszerĂ»sĂ©g jegyĂ©ben kĂ©szĂŒlt el, mĂĄr ami ebben a tĂ©mĂĄban rĂłlam elmondhatĂł. Az egyszerĂ»sĂ©g a minimĂĄlis fĂ»szer felhasznĂĄlĂĄsban nyilvĂĄnult meg. A folyamat elsĂ” lĂ©pĂ©se, hogy a szĂĄrnyast jĂłl meg kell pucolni, ami fĂ”leg a belsĂ” rĂ©szekre vonatkozik. Ha a hĂĄtrĂ©szben benne maradnak a belsĂ”sĂ©gek, akkor a leves nem is lesz finomabb Ă©s nagyban elĂ”segĂ­ti, hogy zavaros is legyen. Ezeket jĂłl ki kell kaparni Ă©s kimosni. A galambot vĂ­zbe tettem Ă©s elkezdtem hevĂ­teni. SĂł, egĂ©sz bors, Ă©deskömĂ©ny magok Ă©s egy leheletnyi vietnĂĄmi fahĂ©j adtĂĄk a plusz aromĂĄkat. Ebben az esetben Ășgy döntöttem, hogy nem teszek a levesbe semmi hagymĂĄt Ă©s zöldsĂ©get. Tiszta hĂșs Ă©s fĂ»szer Ă­zre vĂĄgytam. És jĂłl is döntöttem. A fiatal ĂĄllat hamar megfĂ”tt. Szinte egy Ăłra elteltĂ©vel egĂ©szen puha lett. A hĂșst kivettem, majd nekiĂĄlltam a tĂ”lem nem tĂĄvol ĂĄllĂł macerĂĄnak, hogy az amĂșgy is tiszta levest mĂ©g tisztĂĄbbra szĂ»röm. Ehhez egy nagy kĂĄvĂ© filter kellett. Az ĂĄtcsöpögĂ” leves szupertiszta lett. Ă©s minden kurkuma Ă©s sĂĄfrĂĄny nĂ©lkĂŒl is szĂ©psĂ©ges sĂĄrga lett. És a truvĂĄj az egĂ©szben, hogy miĂ©rt nem hasznĂĄltam zöldsĂ©geket, hogy legĂșjabb felfedezĂ©sem a rose matta rizs, avagy keralai vörös rizs. Ez egy kĂŒlönleges telt, földes Ă­zĂ» fajta. ElĂ”fĂ”zve ĂĄrusĂ­tjĂĄk. TĂĄpanyagokban elkĂ©pesztĂ”en gazdag, mivel egy fekete gyapottal dĂșsĂ­tott meszes, agyagos, iszapos talajon termesztik. A rizs hĂ©ja piros. Amikor ettĂ”l megfosztjĂĄk a szemek rĂłzsaszĂ­nĂ»ek lesznek. NĂ©mi sĂĄrgĂĄs ĂĄrnyalattal kerĂŒl forgalomba, ami többnyire az elĂ”fĂ”zött rizs velejĂĄrĂłja. ezzel az eljĂĄrĂĄssal mĂ©g több hasznos anyag marad a rizsben. A neten azt olvastam, hogy 2011-ben mindössze 25000 tonnĂĄt engedtek exportra az indiaiak. HĂĄt ez nem sok. SzĂłval ennek a rizsnek a földessĂ©ge pont kivĂĄltotta a zöldsĂ©geket, de a kĂŒlön fĂ”zĂ©s miatt a levesnek is megmaradhatott a tiszta galamb Ă­ze. Ki-ki vĂ©rmĂ©rsĂ©klete szerint tehetett a levesbe belĂ”le.




Megjegyzem nemrĂ©g egy VendĂ©e-i kacsa combbĂłl Ă©s rose matta rizsbĂ”l kĂ©szĂ­tettem rizses hĂșst, amit mellesleg utĂĄlok gyerekkorom Ăłta. Mondnom sem kell, hogy mekkora kĂŒlönbsĂ©g kerekedett a kĂ©t fantasztikus hozzĂĄvalĂłbĂłl. AkĂĄr mĂĄr  szerethetnĂ©m is a rizses hĂșst :) A galambot szĂ©pen Ă­zeire szedtem. A lĂ©t felmelegĂ­tettem a hĂșssal egyetemben. Petrezselyem Ă©s vizitorma az Ă­z Ă©s szĂ­n kedvĂ©Ă©rt, majd irĂĄny fotĂł fotĂłzzni. MĂĄra ennyit. És azoknak is Ă­gĂ©retet teszek, akik anno szerettĂ©k a fĂ©ktelen szövegelĂ©semet, hogy hamarosan az is visszatĂ©r Ă©s nyomom a vakert :)

Folytatás a blogon ... mukedvelohedonista.blogspot.com/2017/...

sponsored links

Keres?s