GALAKTOBUREKO (???????????????)
sponsored links
galaktobureko (görög tejes pite) |
Megint egy görög receptet hozok. Ăgy lĂĄtszik, nem mĂșltak el nyomtalanul az ott eltöltött Ă©vek ? valami csak ragadt rĂĄm. Nem oly rĂ©g osztottam meg a bougatsa leĂrĂĄsĂĄt, hĂĄt ez a sĂŒti az Ă” nagy tesĂłja. MĂg a bougatsa egy sima tejes pite, a galaktobureko alapjaiban ugyanaz, de itt mĂĄr Ă©rezhetĂ” a keleti desszertekre oly jellemzĂ” hatĂĄs, a ragacsos szirup. Az elkĂ©szĂŒlt tejes pitĂ©t gazdagon lelocsoljĂĄk a mĂ©zbĂ”l, cukorbĂłl, vĂzbĂ”l Ă©s citrombĂłl kĂ©szĂŒlt sĂ»rĂ» fĂ”zettel.
MegjelenĂ©sĂ©ben ölthet több formĂĄt is. lehet egyenkĂ©nt henger alakĂș csomagocskĂĄkat kĂ©szĂteni, vagy tortaformĂĄban megsĂŒtni Ă©s tortakĂ©nt szeletelni.... ez is tĂĄjegysĂ©genkĂ©nt Ă©s cukrĂĄszdĂĄnkĂ©nt vĂĄltozhat. ĂzesĂtĂ©se alapesetben citromhĂ©j, vanĂlia, fahĂ©j, de nyugodtan kĂsĂ©rletezze ki mindenki a sajĂĄt ĂzkombĂłjĂĄt.
Ăn picike rĂłzsavĂzzel erĂ”sĂtettem a vonalat, de ez nyugodtan elhagyhatĂł.
HozzĂĄvalĂłk
töltelék
1 bögre bĂșzadara
4 bögre tej
4 tojĂĄs
1/2 bögre cukor
10 dkg olvasztott vaj
1 fahĂ©jrĂșd v. 1 t.k.
1 citrom reszelt héja
1 e.k. rĂłzsavĂz
10 réteslap
10 dkg olvasztott vaj
szirup
1/2 bögre cukor
1/2 bögre vĂz
1 citrom
3 e.k. méz
szĂłrĂĄs
3 dkg szeletelt mandula
ElkĂ©szĂtĂ©s
MĂ©rd ki a tejet, add hozzĂĄ a citromhĂ©jat, a fahĂ©jat Ă©s a darĂĄt. Keverd el Ă©s lassan kezd el melegĂteni.
Közben olvaszd meg a vajat.
A 4 tojĂĄst pedig verd habosra a cukorral.
Amikor kezd sĂ»rĂ»södni a fĂ”zet, zĂĄrd el alatta a tĂŒzet.
Add hozzĂĄ az olvasztott vajat Ă©s a rĂłzsavizet (ha nem akarsz rĂłzsavizet adni hozzĂĄ, akkor egy vanĂliarĂșd kikapart magjait tegyed bele).
A kissĂ© lehĂ»lt grĂzhez keverd a felvert tojĂĄsokat.
Ezzel elkĂ©szĂŒlt a töltelĂ©k.
A fahĂ©jrudat majd tĂĄvolĂtsd el belĂ”le, amikor betöltöd a lapokat.
A réteslapokat vågd 1-2 centivel nagyobbra, mint a tepsi.
A tepsit bĂ©leld ki sĂŒtĂ”papĂrral Ășgy, hogy tĂșllĂłgjon rajta. Amikor elkĂ©szĂŒl a sĂŒti, Ăgy könnyen kiemelhetĂ” lesz a tepsibĂ”l.
Olvaszd meg a vaj mĂĄsik felĂ©t Ă©s egy ecset segĂtsĂ©gĂ©vel egyenkĂ©nt kenegesd le a lapokat Ă©s fektesd egymĂĄsra a tepsiben, összesen ötöt.
A lapokra simĂtsd a töltelĂ©ket, majd a többi levajazott lappal borĂtsd be.
Az oldalaknål nyomogasd le a lapokat, hogy a krém ne tudjon kibuggyanni.
Ha maradt vajad, azt is öntsd mĂ©g sĂŒti tetejĂ©re.
Egy éles késsel vågd fel négyzetekre vagy rombuszokra.
A sĂŒtĂ”t kapcsold be 180 fok lĂ©gkeverĂ©sre Ă©s sĂŒssed szĂ©p pirosra a sĂŒtemĂ©nyt.
AmĂg sĂŒl, addig kĂ©szĂtsd el a szirupot. A hozzĂĄvalĂłkat egy edĂ©nyben fĂ”zd össze, facsard bele a citrom levĂ©t, sĂ”t a hĂ©jĂĄt is reszeld bele Ă©s forrald addig, amĂg kissĂ© sziruposodni kezd, ekkor kĂ©sz.
Amikor a sĂŒtit kĂ©sznek ĂtĂ©led, (20-25 perc) akkor vedd ki a sĂŒtĂ”bĂ”l Ă©s öntsd nyakon a sziruppal, majd hintsd meg a tetejĂ©t szeletelt mandulĂĄval Ă©s told vissza a forrĂł sĂŒtĂ”be 3 percre. Majd kapcsold ki a sĂŒtĂ”t Ă©s hagyd benne mĂ©g a sĂŒtit 20 percet.
JĂł Ă©tvĂĄgyat hozzĂĄ.
MĂ©rd ki a tejet, add hozzĂĄ a citromhĂ©jat, a fahĂ©jat Ă©s a darĂĄt. Keverd el Ă©s lassan kezd el melegĂteni.
Közben olvaszd meg a vajat.
A 4 tojĂĄst pedig verd habosra a cukorral.
Amikor kezd sĂ»rĂ»södni a fĂ”zet, zĂĄrd el alatta a tĂŒzet.
Add hozzĂĄ az olvasztott vajat Ă©s a rĂłzsavizet (ha nem akarsz rĂłzsavizet adni hozzĂĄ, akkor egy vanĂliarĂșd kikapart magjait tegyed bele).
A kissĂ© lehĂ»lt grĂzhez keverd a felvert tojĂĄsokat.
Ezzel elkĂ©szĂŒlt a töltelĂ©k.
A fahĂ©jrudat majd tĂĄvolĂtsd el belĂ”le, amikor betöltöd a lapokat.
A réteslapokat vågd 1-2 centivel nagyobbra, mint a tepsi.
A tepsit bĂ©leld ki sĂŒtĂ”papĂrral Ășgy, hogy tĂșllĂłgjon rajta. Amikor elkĂ©szĂŒl a sĂŒti, Ăgy könnyen kiemelhetĂ” lesz a tepsibĂ”l.
Olvaszd meg a vaj mĂĄsik felĂ©t Ă©s egy ecset segĂtsĂ©gĂ©vel egyenkĂ©nt kenegesd le a lapokat Ă©s fektesd egymĂĄsra a tepsiben, összesen ötöt.
A lapokra simĂtsd a töltelĂ©ket, majd a többi levajazott lappal borĂtsd be.
Az oldalaknål nyomogasd le a lapokat, hogy a krém ne tudjon kibuggyanni.
Ha maradt vajad, azt is öntsd mĂ©g sĂŒti tetejĂ©re.
Egy éles késsel vågd fel négyzetekre vagy rombuszokra.
A sĂŒtĂ”t kapcsold be 180 fok lĂ©gkeverĂ©sre Ă©s sĂŒssed szĂ©p pirosra a sĂŒtemĂ©nyt.
AmĂg sĂŒl, addig kĂ©szĂtsd el a szirupot. A hozzĂĄvalĂłkat egy edĂ©nyben fĂ”zd össze, facsard bele a citrom levĂ©t, sĂ”t a hĂ©jĂĄt is reszeld bele Ă©s forrald addig, amĂg kissĂ© sziruposodni kezd, ekkor kĂ©sz.
Amikor a sĂŒtit kĂ©sznek ĂtĂ©led, (20-25 perc) akkor vedd ki a sĂŒtĂ”bĂ”l Ă©s öntsd nyakon a sziruppal, majd hintsd meg a tetejĂ©t szeletelt mandulĂĄval Ă©s told vissza a forrĂł sĂŒtĂ”be 3 percre. Majd kapcsold ki a sĂŒtĂ”t Ă©s hagyd benne mĂ©g a sĂŒtit 20 percet.
JĂł Ă©tvĂĄgyat hozzĂĄ.
galaktobureko |
Csak, mert szeretem...kreatĂv gasztroblog