GALAKTOBUREKO (???????????????)

2017-04-28

sponsored links

galaktobureko (görög tejes pite)

Megint egy görög receptet hozok. Ügy lĂĄtszik, nem mĂșltak el nyomtalanul az ott eltöltött Ă©vek ? valami csak ragadt rĂĄm. Nem oly rĂ©g osztottam meg a bougatsa leĂ­rĂĄsĂĄt, hĂĄt ez a sĂŒti az Ă” nagy tesĂłja. MĂ­g a bougatsa egy sima tejes pite, a galaktobureko alapjaiban ugyanaz, de itt mĂĄr Ă©rezhetĂ” a keleti desszertekre oly jellemzĂ” hatĂĄs, a ragacsos szirup. Az elkĂ©szĂŒlt tejes pitĂ©t gazdagon lelocsoljĂĄk a mĂ©zbĂ”l, cukorbĂłl, vĂ­zbĂ”l Ă©s citrombĂłl kĂ©szĂŒlt sĂ»rĂ» fĂ”zettel. 
MegjelenĂ©sĂ©ben ölthet több formĂĄt is. lehet egyenkĂ©nt henger alakĂș csomagocskĂĄkat kĂ©szĂ­teni, vagy tortaformĂĄban megsĂŒtni Ă©s tortakĂ©nt szeletelni.... ez is tĂĄjegysĂ©genkĂ©nt Ă©s cukrĂĄszdĂĄnkĂ©nt vĂĄltozhat. ÍzesĂ­tĂ©se alapesetben citromhĂ©j, vanĂ­lia, fahĂ©j, de nyugodtan kĂ­sĂ©rletezze ki mindenki a sajĂĄt Ă­zkombĂłjĂĄt.
Én picike rĂłzsavĂ­zzel erĂ”sĂ­tettem a vonalat, de ez nyugodtan elhagyhatĂł.

HozzĂĄvalĂłk

töltelék

1 bögre bĂșzadara
4 bögre tej
4 tojĂĄs
1/2 bögre cukor
10 dkg olvasztott vaj
1 fahĂ©jrĂșd v. 1 t.k.
1 citrom reszelt héja
1 e.k. rĂłzsavĂ­z

10 réteslap
10 dkg olvasztott vaj

szirup

1/2 bögre cukor
1/2 bögre víz
1 citrom 
3 e.k. méz

szĂłrĂĄs

3 dkg szeletelt mandula


Elkészítés

Mérd ki a tejet, add hozzå a citromhéjat, a fahéjat és a daråt. Keverd el és lassan kezd el melegíteni.
Közben olvaszd meg a vajat.
A 4 tojĂĄst pedig verd habosra a cukorral.
Amikor kezd sĂ»rĂ»södni a fĂ”zet, zĂĄrd el alatta a tĂŒzet.
Add hozzĂĄ az olvasztott vajat Ă©s a rĂłzsavizet (ha nem akarsz rĂłzsavizet adni hozzĂĄ, akkor egy vanĂ­liarĂșd kikapart magjait tegyed bele).
A kissé lehûlt grízhez keverd a felvert tojåsokat.
Ezzel elkĂ©szĂŒlt a töltelĂ©k.
A fahéjrudat majd tåvolítsd el belÔle, amikor betöltöd a lapokat.
A réteslapokat vågd 1-2 centivel nagyobbra, mint a tepsi.
A tepsit bĂ©leld ki sĂŒtĂ”papĂ­rral Ășgy, hogy tĂșllĂłgjon rajta. Amikor elkĂ©szĂŒl a sĂŒti, Ă­gy könnyen kiemelhetĂ” lesz a tepsibĂ”l.
Olvaszd meg a vaj måsik felét és egy ecset segítségével egyenként kenegesd le a lapokat és fektesd egymåsra a tepsiben, összesen ötöt.
A lapokra simítsd a tölteléket, majd a többi levajazott lappal borítsd be.
Az oldalaknål nyomogasd le a lapokat, hogy a krém ne tudjon kibuggyanni.
Ha maradt vajad, azt is öntsd mĂ©g sĂŒti tetejĂ©re.
Egy éles késsel vågd fel négyzetekre vagy rombuszokra.
A sĂŒtĂ”t kapcsold be 180 fok lĂ©gkeverĂ©sre Ă©s sĂŒssed szĂ©p pirosra a sĂŒtemĂ©nyt.
AmĂ­g sĂŒl, addig kĂ©szĂ­tsd el a szirupot. A hozzĂĄvalĂłkat egy edĂ©nyben fĂ”zd össze, facsard bele a citrom levĂ©t, sĂ”t a hĂ©jĂĄt is reszeld bele Ă©s forrald addig, amĂ­g kissĂ© sziruposodni kezd, ekkor kĂ©sz.
Amikor a sĂŒtit kĂ©sznek Ă­tĂ©led, (20-25 perc) akkor vedd ki a sĂŒtĂ”bĂ”l Ă©s öntsd nyakon a sziruppal, majd hintsd meg a tetejĂ©t szeletelt mandulĂĄval Ă©s told vissza a forrĂł sĂŒtĂ”be 3 percre. Majd kapcsold ki a sĂŒtĂ”t Ă©s hagyd benne mĂ©g a sĂŒtit 20 percet.

JĂł Ă©tvĂĄgyat hozzĂĄ.

galaktobureko


Csak, mert szeretem...kreatĂ­v gasztroblog

Folytatás a blogon ... csaak.blogspot.com/2017/04/galaktobur...

sponsored links

Keres?s