Galagonyasajt
sponsored links
Birsalmasajthoz hasonl?an - ak?r birsalm?val vegyesen is - lehet galagonya gy?m?lcssajtot k?sz?teni. A hazai galagony?k k?z?l az egyib?s galagonya ?s a cseregalagonya term?se is alkalmas erre. Arra kell figyelni, hogy csak egyik fajt szedj?k egy alkalommal, mert a k?l?nb?z? m?ret? magok megnehez?thetik a passz?roz?st. A cseregalagonya magja ugyanis t?bb r?szre sz?tesik, kisebb lesz. Elk?sz?t?s: A galagonyaterm?st megszedtem, megmostam, kev?s v?zben ?tp?roltam, majd lesz?rtem. A p?rolt galagonyaterm?st k?zzel sz?tnyomkodtam, majd ?tpassz?roztam. A passz?roz?s k?nny?t?se ?rdek?ben a f?z?l?b?l lehet visszaadagolni kicsit. A gy?m?lcsh?st lem?rtem, ?s egy kg-hoz kb. 70 dkg cukrot ?s 1 citrom lev?t sz?moltam, majd feltetem f?ni. Lehet ?zes?teni citromh?jjal vagy m?s f?szerrel is ?zl?s szerint. Addig s?r?tettem folyamatos kever?s mellett, m?g l?that?an m?r nagyon kev?ss? folyt, a kan?l nyoma l?that? volt benne. Mikor el?g s?r?re f?tt, hagytam kicsit h?lni, majd frissentert? f?li?val b?lelt tepsikbe ter?tettem ?s szell?s helyre tettem sz?radni. Egy k?t nap ut?n cs?kokra v?gtam, illetve form?kat sz?rtam bel?le, majd megford?tva (ami eddig alul volt, az lett fel?l) tov?bb sz?radtak. A galagonya-gy?m?lcsh?s szemcs?sebb, mint a birsalm??, kev?s pektint tartalmaz, porhany?sabb gy?m?lsajt lett bel?le. Ha valaki kevesebb cukorral szeretn?, akkor lekv?rt, esetleg m?sik lekv?rt vagy gy?m?lcsb?rt is k?sz?thet bel?le. Tov?bbi galagony?sok itt