Galagonyalekvár
sponsored links
Már javában érik a galagonya, legalábbis a pécsi vásárcsarnokban is többen, és nagyobb mennyiségben árulják, bár azt tartják jobb, ha megcsípte a dér. Ára 800 Ft/ kg. Mindig megérdeklõdöm, hogy mihez ajánlják az árusok, vagy mihez viszik a vevõk. Szinte mindenki teának ajánlja, és veszi a termést. Hallottam még, hogy van, aki vörösborba teszi a termést, hosszabb idõre beáztatva, és így a kellemest a hasznossal élvezi a kettõs vörös és piros gyógyhatást. Talán kevesebben tudják, hogy egykor ínséges idõk fontos lisztpótlója is volt a galagonya kicsit lisztes állagú termése. Nyersen sokat azért ne együnk belõle. Gyerekeim nagyon szeretik a bokrokról csemegézni, egész jól elszínezi a szájat és környékét, de gyerekeknek egyébként nem is ajánlott fogyasztása.
Talán a legkevésbé ismert, hogy galagonyából is érdemes lekvárt készíteni. Nem mondom, hogy nagyon gazdaságos a munka és a lekvár arányát tekintve, de megéri, hiszen a galagonyalekvár finom, és szív- és érrendszerre ható gyógyhatása is jótékony. Lekvárt, zselét és gyümölcssajtot is lehet belõle készíteni. Mindennek az elsõ lépése a termés gyûjtése. Szép, nagy, húsosabb terméseket kellene gyûjteni (idén ez nem könnyû). Akkor a legjobb, ha megcsípte a dér. Én, amikor alkalmam van leszedem, és ...