Gabonatejek - zabtej
sponsored links
Se szĂ©pnek, se csĂșnyĂĄnak ne tartsd a földi lĂ©tet:
Amit låtsz, akkor låttad, ha årnyékåt is nézted.
ElĂ”bb pereg a bĂșza, aztĂĄn gyĂ»lik a kĂ©ve,
Mert ha földbe nem bĂșjna, kalĂĄszba sosem Ă©rne.
SzĂ©p rĂłzsĂĄt sem szakĂthatsz szĂșrĂł tövise nĂ©lkĂŒl;
A mĂ©z, az Ă©des illat sincs fanyar tĂĄrsa nĂ©lkĂŒl.
(Santo de Carrión, XIV. szåzadi spanyol költÔ)
Ahogy öregszem, sajnos egyre kevĂ©sbĂ© bĂrom a tejtermĂ©keket. Ha feldolgozott, az nem olyan nagy gond, de a sima tej, tejszĂn, joghurt, kultĂșra, kefĂr mĂĄr az. Brit tudĂłsok szerint a kor elĂ”rehaladtĂĄval a szervezetĂŒnk egyre nehezebben emĂ©szti meg a tejet. Ărdekes, hogy nĂ©pcsoportonkĂ©nt is nagyon eltĂ©rĂ” a laktĂłz-intolerancia mĂ©rtĂ©ke.
Ăgyhogy utĂĄnaolvastam a gabonatejek kĂ©szĂtĂ©sĂ©nek, mert a boltban kaphatĂłk 600 Ft-nĂĄl kezdĂ”dnek/liter. Ugyanakkor a ma elkĂ©szĂtett zabtej nem kerĂŒlt többe, mint 15-20 Ft/liter, Ă©s azĂ©rt ez brutĂĄl nagy kĂŒlönbsĂ©g.
Gabonatejet gyakorlatilag bĂĄrmilyen gabonĂĄbĂłl, vagy hĂŒvelyes termĂ©nybĂ”l kĂ©szĂthetĂŒnk. Kedvelt a rizstej, szĂłjatej, mandulatej, zabtej, stb... Az ĂĄra termĂ©szetesen az alapanyagtĂłl fĂŒgg, de akĂĄrmibĂ”l is kĂ©szĂŒl otthon, sokkal gazdasĂĄgosabb, mint a boltokban kaphatĂł.
Gabonatejet gyakorlatilag bĂĄrmilyen gabonĂĄbĂłl, vagy hĂŒvelyes termĂ©nybĂ”l kĂ©szĂthetĂŒnk. Kedvelt a rizstej, szĂłjatej, mandulatej, zabtej, stb... Az ĂĄra termĂ©szetesen az alapanyagtĂłl fĂŒgg, de akĂĄrmibĂ”l is kĂ©szĂŒl otthon, sokkal gazdasĂĄgosabb, mint a boltokban kaphatĂł.
ĂllĂtĂłlag ugyanĂșgy hasznĂĄlhatĂł, mint a tej. Majd kiprĂłbĂĄlgatom, egyelĂ”re egy turmixot kĂ©szĂtettem vele. Persze nem ebben az ĂĄprilisi tĂ©lben van igazĂĄn szezonja, de most majd jönnek sorban a friss gyĂŒmölcsök, zöldsĂ©gek - mert azokat is tehetĂŒnk egy ilyen turmixba -, amikbĂ”l csodĂĄs leveket csinĂĄlhatunk. EgĂ©szsĂ©ges Ă©s finom, Ășgyhogy bĂĄrmikor jöhet egy ilyesfajta koktĂ©l.
A gabonatejeket kĂ©szĂthetjĂŒk fĂ”zĂ©ssel vagy ĂĄztatĂĄssal. Ărdemes kiprĂłbĂĄlni mindkĂ©t mĂłdszert, kikĂsĂ©rletezni, nekĂŒnk melyik Ăzlik jobban. SzoktĂĄk ĂzesĂteni is Ă”ket mĂ©zzel, fĂ»szerekkel, de Ă©n most sima natĂșrt kĂ©szĂtettem, szerintem ez hasznĂĄlhatĂł a legjobban.
HozzĂĄvalĂłk 1 liter zabtejhez:
5 dkg zabpehely (5 evÔkanål)
1 liter forrĂłvĂz
A zabpelyhet serpenyĂ”ben szĂĄrazon kissĂ© megpirĂtottam, de Ă©pp csak. LĂĄtszani nem igazĂĄn lĂĄtszott rajta, csak az illata fokozĂłdott fel jelentĂ”sen. Ăvatosan csinĂĄljuk, mert könnyen megĂ©ghet.
A megpirĂtott zabpelyhet leöntöttem 1 liter forrĂł vĂzzel, Ă©s hagytam ĂĄllni 20-25 percet. AztĂĄn botmixerrel alaposan szĂ©tmixeltem, vĂ©gĂŒl sĂ»rĂ» szĂ»rĂ”n ĂĄtszĂ»rtem. Ăs ennyi lenne. HĂ»tĂ”ben 2-3 napig elĂĄll. FogyasztĂĄs elĂ”tt a gabonatejeket rĂĄzzuk fel, mert leĂŒlepszik a sĂ»rĂ»je.
Zabtejes turmix: 4 narancsot kifacsartam, 4 kiwit megpucoltam Ă©s darabokra vĂĄgtam. HozzĂĄadtam egy kevĂ©s mĂ©zet, csipet sĂłt, Ă©s 4 dl zabtejet, majd turmixoltam. VĂ©gĂŒl szitĂĄn ĂĄtszĂ»rtem, hogy a kiwimagok ne maradjanak benne. Fincsi.
Lehet ilyen zabtejes italt kĂ©szĂteni zöldsĂ©gekkel is: spenĂłttal, gyermeklĂĄncfĂ»-levĂ©llel, sĂĄrgarĂ©pĂĄval, sĂŒtĂ”tökkel, csalĂĄnnal, stb.
Spanyol nyelvterĂŒleten - SpanyolorszĂĄgban Ă©s MexikĂłban - van egy nagyon kedvelt rizstejital, a Horchata. Ami fahĂ©jjal, mĂ©zzel vagy cukorral kĂ©szĂŒlĂ” jeges, finom ĂŒdĂtĂ”ital.