G?r?g h?sgomb?cok(Keftedes) - Chiftelu?e grece?ti
sponsored links
A kefedes hagyom?nyos g?r?g h?sgoly?k melyet k?t r?sz dar?lt marhah?sb?l ?s egy r?sz dar?lt b?r?ny- vagy sert?sh?sb?l k?sz?tik(vagy ezek kever?k?b?l). S?lhet olajban vagy s?t?ben. El??telk?nt szolg?lj?k, fetasajttal, olajbogy?val, tzatzikivel ?s pita keny?rrel.
Hozz?val?k 4
szem?lyre: 50 dkg dar?lt marhah?s, 25 dkg dar?lt sert?sh?s, 1 toj?s, 10-12 dkg zsemlemorzsa,
1 dl v?r?sbor, 2+p?r csepp ev?kan?l ol?vaolaj, 1 kis hagyma, 2 cikk fokhagyma, 1
ev?kan?l apr?ra v?gott petrezselyemz?ld, 1 ev?kan?l sz?r?tott oreg?n?,
csipetnyi ?r?lt szegf?szeg, s?, bors, 1 citrom, olaj a s?t?shez.
Elk?sz?t?se: A k?tf?le dar?lth?st s?zzuk, borsozzuk, ?sszekeverj?k az apr?ra v?gott hagym?kkal, 2 ev?kan?l olajjal, a v?r?sborral, a toj?ssal, a z?ldf?szerekkel meg a szegf?szeggel, v?g?l beledolgozzuk a zsemlemorzs?t. A massz?t 2-3 ?r?ra h?t?be tessz?k, majd di?nyi gomb?cokat form?zunk bel?le ?s forr? olajban megs?tj?k. A citromot kett?be v?gjuk, forr? serpeny?ben, p?r csepp olajon megpir?tjuk, t?lal?skor a lev?t a keftedes h?sgomb?cokra locsoljuk. Fokhagym?s-ol?vaolajos g?r?g joghurtot adunk mell?.
Chiftelu?e
grece?ti -Keftedes
Sunt ni?te chiftelu?e foarte savuroase ?i suculente care se prepar? din dou? p?r?i carne de vit? ?i o parte carne de miel sau amestec cu porc, se pr?jesc ?n ulei sau ?n cuptor. Se servesc ca ?i aperitiv, al?turi de br?nz? feta, m?sline, sos tzatziki ?i pita greceasc?.
Ingrediente
pentru 4 persoane: 500 g carne tocat? de
vit?, 250 g carne tocat? de miel sau porc, 1 ou, 100-120 g pesmet, 100 ml vin
ro?u, 2-3 linguri ulei de m?sline, 1
ceap? mic?, 2 c??ei de usturoi, frunze de p?trunjel, 1 linguri?? oregano uscat,
un praf cui?oare, sare, piper, 1 l?m?ie, ulei pentru pr?jit.
Prepararea: Se pun c?rnurile tocate ?ntr-un castron, se
adaug? ceapa ?i usturoiul m?run?ite, uleiul de m?sline, vinul, oul ?i frunzele
de p?trunjel m?run?ite, se asezoneaz? cu sare, piper, oregano ?i praful de
cui?oare, se amestec? ?i se adaug? pesmet c?t este nevoie. Compozi?ia se pune
la rece pentru 2-3 ore, dup? care se formeaz? chiftelu?e mici, se pr?jesc ?n
ulei fierbinte. L?m?ia se taie ?n dou?, se pr?je?te ?n pu?in ulei de m?sline,
la servire se stoarce zeama peste chiftelu?e. Se serve?te cu iaurt grecesc
amestecat cu pu?in usturoi pisat ?i ulei de m?sline.