Füszeres gombával töltött empanada
sponsored links
...vagy empada, ha portugálul mondom. A Wiki szerint ez a tésztaféleség a középkorban jelent meg a galíciai és portugál területeken, amikor még mór megszállás alatt voltak, majd a gyarmatosítás során egész Dél-Amerikában elterjedt és népszerü fogássá nötte ki magát. Én most Tisztatészta 52. VKF! felhívására készítettem el csípös, petrezselymes, gombás, picit kolbászos töltelékkel. A szuper empanada tészta receptje Smitten kitchen-töl való és ezentúl gyakran fogom töltögetni mindenféle jóval, például csirkével, akár kis garnélákkal, igazából bármivel.
Hozzávalók:
12 db.tenyérnyi empanadahoz
12 db.tenyérnyi empanadahoz
- 2 és1/4 bögre (415 g) liszt (a 1/4 bögre tk. tönkölyliszt volt nekem)
- 1,5 tk. só
- 1/2 bögre (90 g) hideg vaj
- 1 tojás
- kb. 1 dl jéghideg víz
- 1 ek. ecet
- +1 tojás és egy kis víz a lekenéshez
- 400 g gomba (többféle, lehet friss vagy mirelit is) ...