Füstölt sonkás zsemle
sponsored links
Mostanában kenyér helyett szívesebben sütök valami mást, ami akár magába vagy csak valamilyen friss zöldséggel fogyasztható. Házi füstölt sonkák van még bõven, úgyhogy nem csak rántottába, hanem salátába vagy raguba is sûrûn bele kerül, de most zsemlébe tettem. Nagyon finom lett... Foszlós, másnap még mindig puha zsemle készült. Mi csak zöldséggel ettük, de rántotta mellé is tökéletes vagy csak úgy magába. :)
Füstölt sonkás zsemle
Hozzávalók (10db):
200 g tk. tönköly búzaliszt
200 g teljes kiõrlésû liszt
100 g BL 80 kenyér liszt
1 tk. cukor
23 g friss élesztõ
150 ml langyos tej
200 ml langyos víz
2 ek. extra szûz olívaolaj
1 tojás
1 kk. só
200 g házi füstölt sonka
Tetejére:
1 tk. felvert tojás
1 ek. víz
Elkészítés:
Elõször a langyos tejbe morzsoljuk bele az élesztõt, adjunk hozzá egy teáskanál cukrot, keverjük el, majd pihentessük 15 percig.
Addig a füstölt sonkát kockázzuk fel minél apróbbra, a zsírját távolítsuk el. Tegyük serpenyõbe és pirítsuk meg pár perc alatt. Tegyük félre és hagyjuk kihûlni.
A liszteket mérjük ki egy tálba, adjuk hozzá a sót, a felfuttatott élesztõt, a felvert tojást (1 teáskanálnyit hagyjunk a tetejére) és a víz felét. Dagasztó géppel vagy kézzel kezdjük el összeállítani a tésztát úgy, hogy folyamatosan adjuk hozzá a maradék vizet. A vége felé pedig dolgozzuk hozzá az olajat illetve adjuk hozzá a pirított füstölt sonkát. Rugalmas, könnyû tésztát kell kapjunk. Helyezzük kelesztõ tálba és pihentessük 40-45 percig. Osszuk 10 egyenlõ részre.
Formáljunk belõle zsemléket úgy, hogy vegyük a markunkba a tésztát, húzzuk mindig fentrõl felfelé középre körkörösen, majd gurigassuk át a tenyerünkbe a munkalapon és a végén a kezünk éléve véglegesítsük a formát.
Sorakoztassuk egymás mellé, egy kis távolságot hagyva sütõpapírral bélelt tepsire. Takarjuk le és kelesszük duplájára. Kenjük meg mindegyik tetejét, felvert tojás és víz keverékével.
Elõmelegített 200°C-os sütõbe 20-25 perc alatt süssük készre.
Füstölt sonkás zsemle
Hozzávalók (10db):
200 g tk. tönköly búzaliszt
200 g teljes kiõrlésû liszt
100 g BL 80 kenyér liszt
1 tk. cukor
23 g friss élesztõ
150 ml langyos tej
200 ml langyos víz
2 ek. extra szûz olívaolaj
1 tojás
1 kk. só
200 g házi füstölt sonka
Tetejére:
1 tk. felvert tojás
1 ek. víz
Elkészítés:
Elõször a langyos tejbe morzsoljuk bele az élesztõt, adjunk hozzá egy teáskanál cukrot, keverjük el, majd pihentessük 15 percig.
Addig a füstölt sonkát kockázzuk fel minél apróbbra, a zsírját távolítsuk el. Tegyük serpenyõbe és pirítsuk meg pár perc alatt. Tegyük félre és hagyjuk kihûlni.
A liszteket mérjük ki egy tálba, adjuk hozzá a sót, a felfuttatott élesztõt, a felvert tojást (1 teáskanálnyit hagyjunk a tetejére) és a víz felét. Dagasztó géppel vagy kézzel kezdjük el összeállítani a tésztát úgy, hogy folyamatosan adjuk hozzá a maradék vizet. A vége felé pedig dolgozzuk hozzá az olajat illetve adjuk hozzá a pirított füstölt sonkát. Rugalmas, könnyû tésztát kell kapjunk. Helyezzük kelesztõ tálba és pihentessük 40-45 percig. Osszuk 10 egyenlõ részre.
Formáljunk belõle zsemléket úgy, hogy vegyük a markunkba a tésztát, húzzuk mindig fentrõl felfelé középre körkörösen, majd gurigassuk át a tenyerünkbe a munkalapon és a végén a kezünk éléve véglegesítsük a formát.
Sorakoztassuk egymás mellé, egy kis távolságot hagyva sütõpapírral bélelt tepsire. Takarjuk le és kelesszük duplájára. Kenjük meg mindegyik tetejét, felvert tojás és víz keverékével.
Elõmelegített 200°C-os sütõbe 20-25 perc alatt süssük készre.