Füstölt sonkás réteslepény
sponsored links
Húsvétkor nem vittük túlzásba a sonkaevést, és abból a kb. 1 kilónyiból, amit vettünk, kimaradt egy kevés. A maradék sonkához nem akartam újabb kalácsot sütni vagy egyéb péksüteményre téve szendvicsként megenni, esetleg levest fõzni belõle, viszont mindenképp fel akartam használni. Tavaly több étel is készült a kimaradt sonkából, de idén csak erre az egyre futotta, hiszen eleve nem sokat vettünk.
Az eredeti receptet a Chef Club oldalán láttam, de ott nem húsvéti sonkát használtak, és a tésztája pâte brisée volt. Elõször én is ahhoz hasonlóból szerettem volna elkészíteni, de aztán eszembe jutott a házi leveles tészta gyors változata, és végül amellett döntöttem. Természetesen bolti levelesbõl még gyorsabban elkészíthetõ, de én azt csak végszükség esetén használok.
Az eredeti receptet a Chef Club oldalán láttam, de ott nem húsvéti sonkát használtak, és a tésztája pâte brisée volt. Elõször én is ahhoz hasonlóból szerettem volna elkészíteni, de aztán eszembe jutott a házi leveles tészta gyors változata, és végül amellett döntöttem. Természetesen bolti levelesbõl még gyorsabban elkészíthetõ, de én azt csak végszükség esetén használok.
Hozzávalók 36x13 cm-es pitesütõ formához:
Leveles tésztához:
13 dkg fehér tönkölybúzaliszt
2 dkg teljes kiõrlésû tönkölybúzaliszt
12 dkg vaj
1 csapott mk. só
kb. 20 ml jéghideg víz
Töltelékhez:
20 dkg füstölt sonka (pl. a húsvéti sonka maradéka)
18 dkg Camambert sajt
1 póréhagyma
15 dkg tejföl
5 dkg reszelt Pannónia sajt
2 tojás
morzsolt oregánó
õrölt fehér bors
só
1 púpozott ek. zsemlemorzsa
Kenéshez:
? tojás
elkészítés:
- A tésztához a sóval elvegyített lisztet elmorzsoljuk a hideg vajjal, és a vizet fokozatosan adagolva hozzá, sima felületû tésztává gyúrjuk. Folpackba csomagolva fél órára hûtõbe tesszük.
- A pihentetett tésztát lisztezett felületen 30x20 cm-es téglalappá nyújtjuk. Jobbról behajtjuk a tészta 2/3-áig, majd balról is ráhajtjuk. Elforgatjuk 90°-kal, újra kinyújtjuk, háromba hajtjuk, és 30 percig hûtõben pihentetjük. Ezt a mûveletet még 2-szer megismételjük, miközben a tésztát minden alkalommal elforgatjuk és hûtjük. A kész tésztát két részre vágjuk úgy, hogy az egyik darab kb. 22 dkg legyen.
- A nagyobbik darabot lisztezett felületen kb. 40x17 cm-es téglalappá nyújtjuk, és a nyújtófa segítségével beleillesztjük a sütõformába.
- A töltelékhez a megtisztított pórét 3 darabra vágjuk, mindegyik darabot hosszában kettészeljük és leveleire szedjük. A Camambert-t és a sonkát felszeleteljük.
- A tésztakosár felületét meghintjük zsemlemorzsával, és felváltva elosztjuk benne a pórét, a sajtot és a sonkát.
- A tojásokat felverjük, alaposan elkeverjük a tejföllel, a fûszerekkel, a reszelt sajttal, és egyenletesen elosztva a töltelékre öntjük.
- A megmaradt tésztát kb. 36x17 cm-esre nyújtjuk, és átlósan ujjnyi széles sávokra vágjuk. A tésztasávokat elrendezzük a pitén, és lekenjük felvert tojással.
- A pitét elõmelegített sütõben készre sütjük, majd rácsra téve kicsit hûlni hagyjuk. Felszeleteljük és retekkel, savanyúsággal, vagy lehetõség szerint valamilyen friss salátával együtt tálaljuk.
sütési mód: hõlégkeverés
sütési idõ kb. 35 perc