Füstölt sajtos hagymaraguval töltött, roston sült csirkemell
sponsored links
Az általam egyszerûen csak hagymaragunak nevezett gezemice óriási kedvenc nálunk, én legalábbis teljesen odavagyok érte. Amikor saját készítésû pizzára vágyom, rendszerint egy ehhez a töltelékhez nagyon hasonló hagymás feltéttel készítem. Nemrégiben sült húsra téve szerepeltettem, és annyira ízlett, hogy mindenképp be akartam mutatni itt a blogon. Aztán eljött a grillszezon, és kitaláltam, hogy legyen belõle töltött hús, mert akkor az imádott hagymaragu a szintén hõn szeretett, szabad tûz fölött grillezett husival együtt landolhatna a tányéromon. Így is lett, sõt egy kicsit még bolondítottam is rajta, mert paprika, bacon és füstölt sajt is került a hagyma mellé. Így triplán füstös lett a husi, és ez lett nálunk az idei év elsõ, samottlapon készített grillétele a múlt hétvégén, amit a telkünkön fogyasztottunk el madárcsicsergés közepette. :) Azt hiszem, örök kedvenc lesz, annyira jól sikerült. :) Mivel jó sokat sütöttem, mindkettõnk nagy örömére 3 napig ehettük, otthon is megteremtve ezzel a kerti partik hangulatát. :D
Hozzávalók 8 személyre:
Töltött húshoz:
1,2 kg csirkemellfilé (2 egész)
20 dkg kockázott, füstölt, húsos szalonna
2 fej vöröshagyma (tisztítva mérve 20 dkg)
1 bocskor- vagy kaliforniai paprika (kb. 10 dkg)
10 dkg reszelt Parenyica sajt
8 dkg tejföl (20%-os)
1 tojás
? mk. õrölt fûszerkömény
õrölt fekete bors
só
Páchoz:
2 ek. cajun fûszerkeverék
1,5 ek. Provence-i fûszerkeverék
citrombors
8 nagy gerezd zúzott fokhagyma
napraforgóolaj
elkészítés:
- A szalonnát zsiradékmentes serpenyõben üvegesre sütjük (ha szükséges, adunk még hozzá egy kevés zsírt), rátesszük a vékonyra szelt vöröshagymát, és a kis kockákra aprított paprikát. Megsózzuk, puhára pároljuk, majd hûlni hagyjuk.
- A tejfölt elkeverjük a tojással, fûszerköménnyel, kevés õrölt borssal és sóval ízesítjük, majd hozzádolgozzuk a sajtot.
- A belsõ filéktõl megfosztott fél mellfiléket lapjában 2-2 szeletre vágjuk, és két ív folpack között kiklopfoljuk. (8 nagy szeletnek kell lennie.) A belsõ filéket is kiklopfoljuk, és szükség esetén kipótoljuk velük a nagy hússzeleteket, vagy az esetleges szakadásokat befoltozzuk velük.
- A sajtos hagymaragut nyolcfelé osztjuk, egy-egy adagot a hússzeletek egyik felére halmozunk, majd ráhajtjuk a hús másik felét. A széleket néhány helyen fogvájóval összetûzzük.
- Egy nagyobb tálban elkeverjük a pác hozzávalóit, beletesszük a töltött húsokat (fontos, hogy a fûszeres olaj ellepje), folpackkal letakarjuk, és minimum fél napra hûtõbe tesszük.
- A rost- vagy samottlapot felforrósítjuk, rátesszük a húsokat, és a fûszeres olajjal néha-néha meglocsolva, mindkét oldalukon pirosra sütjük. Tetszés szerinti körettel azonnal tálaljuk.
Tipp:
Az ételt grillserpenyõben vagy sütõben is megsüthetjük, miközben a fûszeres olajjal gyakran locsolgatjuk.
Köretnek bármilyen, majonézes alapú salátát ajánlok: pl. újhagymás krumplisalátát (lásd a fotókon), sárgarépás jégsalátát, tojás- vagy kukoricasalátát, amiket akár gyümölcsökkel bolondítva (almával, kivivel) is készíthetünk. Aki szereti, valamilyen friss salátát is ehet mellé.
Köretnek bármilyen, majonézes alapú salátát ajánlok: pl. újhagymás krumplisalátát (lásd a fotókon), sárgarépás jégsalátát, tojás- vagy kukoricasalátát, amiket akár gyümölcsökkel bolondítva (almával, kivivel) is készíthetünk. Aki szereti, valamilyen friss salátát is ehet mellé.