Füstölt sajtkrémes csigakeksz
sponsored links
Annyira odavagyok a pitetésztámért, amit nemrégiben hosszabb szünet után újra elkészítettem (a töltelék persze mindig más), hogy eszembe jutott, miért ne lehetne belõle valamilyen sós sütemény, pl. kerek kekszféleség. Mindez csak úgy átfutott az agyamon piteevés közben, de az ötletet nem dolgoztam ki, viszont ott motoszkált bennem, és várta, hogy a nagy gondolat végre testet öltsön. :D Míg nem egyik nap véletlenül ráakadtam kedvenc túrós sajtgolyóimra a Rupáner-konyha oldalán, ahol a blog háziasszonya nekem hálálkodott a receptért. Örömömben nagyon vigyorogtam, majd tüzetesebben is belekukkantottam az õ blogjába. És nini, mi jött velem szembe sok egyéb finomság mellett: egy jópofa sós sütemény, aminek a tésztája kísértetiesen hasonlított a szívemnek oly kedves pitetésztáéra. Igaz, az övé sima lisztbõl van, és egész tojás helyett tojássárgáját + tejfölt használ.
A próbasütés alapján sajnos kiderült, hogy az én tésztáméhoz képest ez a kis eltérés éppen elég ahhoz, hogy a kekszek megrepedjenek (igaz, a liszt nálam az alább olvasható keverék volt). Sõt már nyers állapotában is ez a szépséghiba jellemezte a tésztát, és a feltekert ?bejgli? felületén hosszában árkok keletkeztek. Így hát maradtam a saját, jól bevált lisztkeverékemnél, az egész tojásomnál, és az összeállításhoz tejföl helyett vizet használtam, ahogy máskor is szoktam. Tuti biztosra vettem, hogy ebbõl a tésztából nem csak pitét, hanem tökéletes sós kekszet lehet sütni. Tekerés közben aztán újfent megfogalmazódott bennem, hogy imádom a pitetésztámat, mert második nekifutásra bezzeg nem repedt ki. :D Még egy csöppet variáltam is rajta ? oregánó került a tésztába (ezúton is köszönet Ancsának és Csonginak az olymposi oregánóért), a töltelék a Margóénál kevesebb vajjal készült, ill. normál sajt helyett füstös ízû lett.
Ez a kekszike minden szempontból nyerõ ? még sokszor el fogom készíteni, mert nagyon eteti magát. Vendégvárónak kifejezetten ajánlom. :)
Margónak ezúton is köszönet az ihletadó receptért. :)
A próbasütés alapján sajnos kiderült, hogy az én tésztáméhoz képest ez a kis eltérés éppen elég ahhoz, hogy a kekszek megrepedjenek (igaz, a liszt nálam az alább olvasható keverék volt). Sõt már nyers állapotában is ez a szépséghiba jellemezte a tésztát, és a feltekert ?bejgli? felületén hosszában árkok keletkeztek. Így hát maradtam a saját, jól bevált lisztkeverékemnél, az egész tojásomnál, és az összeállításhoz tejföl helyett vizet használtam, ahogy máskor is szoktam. Tuti biztosra vettem, hogy ebbõl a tésztából nem csak pitét, hanem tökéletes sós kekszet lehet sütni. Tekerés közben aztán újfent megfogalmazódott bennem, hogy imádom a pitetésztámat, mert második nekifutásra bezzeg nem repedt ki. :D Még egy csöppet variáltam is rajta ? oregánó került a tésztába (ezúton is köszönet Ancsának és Csonginak az olymposi oregánóért), a töltelék a Margóénál kevesebb vajjal készült, ill. normál sajt helyett füstös ízû lett.
Ez a kekszike minden szempontból nyerõ ? még sokszor el fogom készíteni, mert nagyon eteti magát. Vendégvárónak kifejezetten ajánlom. :)
Margónak ezúton is köszönet az ihletadó receptért. :)
Hozzávalók kb. 28-30 darabhoz:
Tésztához:
15 dkg fehér tönkölybúzaliszt
10 dkg zabpehelyliszt
1 tk. morzsolt oregánó
12,5 dkg vaj
1 tojás
1 ek. cukor
1 tk. só
kb. 30 ml hideg víz
Sajtkrémhez:
8 dkg reszelt Parenyica sajt
3 dkg vaj
2 dkg fehér tönkölybúzaliszt
0,75 dl tej
1 tojássárgája
õrölt fekete bors
só
elkészítés:
- A sajtkrémhez a felforrósított vajhoz adjuk a lisztet, és kézi habverõvel simára dolgozzuk.
- Folytonos keverés mellett hozzácsorgatjuk a sóval, borssal ízesített, forró tejet, és sûrû mártássá fõzzük.
- Felolvasztjuk benne a sajtot, és miután kicsit hûlni hagytuk, hozzákeverjük a tojássárgáját. Langyosra hûtjük.
- A tésztához az oregánóval vegyített lisztkeverékhez adjuk a többi hozzávalót, morzsalékossá dolgozzuk, a vízzel összeállítjuk, és sima felületû tésztává gyúrjuk. (Nyújtás elõtt nem kell hûteni.)
- Lisztezett felületen 28x22 cm-es téglalap alakúra kinyújtjuk, a felületét egyenletesen megkenjük a sajtkrémmel úgy, hogy a tõlünk távolabb esõ szélétõl üresen hagyunk egy kb. 3 cm széles sávot. A hosszabbik oldalától kiindulva feltekerjük.
- A töltött tésztarudat folpackba csomagoljuk, és fagyasztóba tesszük 1-2 órára. 15 percet szobahõmérsékleten hagyjuk, majd és 7-8 mm vastag szeletekre vágjuk.
- A csigákat sütõpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és elõmelegített sütõben addig sütjük, hogy a töltelék megolvadjon, egy kis színt kapjon, de a tészta még világos maradjon.
- A tepsin hagyjuk kihûlni, majd tálba rendezzük és kínáljuk.
sütési hõfok: 190°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idõ: kb. 15 perc