Fürst Pückler torta
sponsored links
Az idei, tavaszi Segitsüti akcióra felajánlott tortámat Lajos Mari, Hemzõ Károly 66 torta címû könyvébõl választottam Petra lányom kérésére. Petra ugyanis a 7. születésnapjárta egy epres, csokis tejszínhabos tortát kért és ez a remekmû mindenben megfelelt a kérésnek.
A torta az egyik legelõkelõbb német család nevét viseli. Fürst Pückler, azaz Pückler herceg bolondult minden olyan édességért, amely sima és csokoládés piskótalapokból, valamint eper vagy málnakrémbõl, sok tejszínhabbal, likõrrel és csokoládéval készült.
A torta nagyon ízlett az egész családnak, a Segítsütin is nagyszerûen szerepelt, ennek eredményét a Bátor Tábor Alapítvány javára itt nézhetitek meg. : Beának 30.000.- forintot ért a liciten ez a torta, így mi ketten ennyivel támogathattuk az alapítványt, amit itt is köszönök neki. :-)
Hozzávalók:
Piskóta:
6 tojás
6 evõkanál cukor
6 evõkanál liszt
1 evõkanál kakaópor
Epres krém:
30dkg eper
Fél citrom leve
10dkg porcukor
1dkg zselatin
5dl tejszínhab
9 ek narancslikõr
Bevonat:
2 dl tejszín
1 csomag habfixáló
1 csomag vaníliás cukor
16 marcipángolyó kakaóporba hempergetve
5-6 szem eper némi gyümölcszselével leöntve
A piskótához a tojásokat szétválasztottam, a fehérjét kemény habbá vertem. Hozzáadtam a cukrot majd kis idõ múlva a sárgáját. A lisztet óvatos mozdulatokkal hozzávegytettem. Sütõpapírral fedett lemezre a harmadából kikentem egy kört, a maradékhoz kakaóport vegyítettem, ebbõl még két kör készült. 180 fokos sütõben készre sütöttem a lapokat.
A krémhez az epret felengedtem (fagyos volt), felnegyedeltem, hozzáadtam a porcukrot és a citromot, fél óráig állni hagytam.
A zselatint 1 dl vízbe beáztattam.
A megduzzadt zselatint felolvasztottam és lassan az eperkrémhez kevertem. A tejszínt kemény habbá vertem, ezt is az eperkrémhez vegyítettem. Ezzel töltöttem meg a készre sült lapokat,melyeket töltés elõtt narancslikõrrel kenegettem meg.
Hûtõszekrényben fél napig pihentettem a betöltött tortát.
A díszítéshez a tejszínt habbá vertem a fixálóval és bevontam vele a tortát.
Kakaóporba forgatott marcipán golyókkal, csokidísszel, gyülökcszselébe mártott eperszemekkel dekoráltam.
A torta nagyon ízlett az egész családnak, a Segítsütin is nagyszerûen szerepelt, ennek eredményét a Bátor Tábor Alapítvány javára itt nézhetitek meg. : Beának 30.000.- forintot ért a liciten ez a torta, így mi ketten ennyivel támogathattuk az alapítványt, amit itt is köszönök neki. :-)
Hozzávalók:
Piskóta:
6 tojás
6 evõkanál cukor
6 evõkanál liszt
1 evõkanál kakaópor
Epres krém:
30dkg eper
Fél citrom leve
10dkg porcukor
1dkg zselatin
5dl tejszínhab
9 ek narancslikõr
Bevonat:
2 dl tejszín
1 csomag habfixáló
1 csomag vaníliás cukor
16 marcipángolyó kakaóporba hempergetve
5-6 szem eper némi gyümölcszselével leöntve
A piskótához a tojásokat szétválasztottam, a fehérjét kemény habbá vertem. Hozzáadtam a cukrot majd kis idõ múlva a sárgáját. A lisztet óvatos mozdulatokkal hozzávegytettem. Sütõpapírral fedett lemezre a harmadából kikentem egy kört, a maradékhoz kakaóport vegyítettem, ebbõl még két kör készült. 180 fokos sütõben készre sütöttem a lapokat.
A krémhez az epret felengedtem (fagyos volt), felnegyedeltem, hozzáadtam a porcukrot és a citromot, fél óráig állni hagytam.
A zselatint 1 dl vízbe beáztattam.
A megduzzadt zselatint felolvasztottam és lassan az eperkrémhez kevertem. A tejszínt kemény habbá vertem, ezt is az eperkrémhez vegyítettem. Ezzel töltöttem meg a készre sült lapokat,melyeket töltés elõtt narancslikõrrel kenegettem meg.
Hûtõszekrényben fél napig pihentettem a betöltött tortát.
A díszítéshez a tejszínt habbá vertem a fixálóval és bevontam vele a tortát.
Kakaóporba forgatott marcipán golyókkal, csokidísszel, gyülökcszselébe mártott eperszemekkel dekoráltam.