Füge - Most kell vele randevúzni

2011-09-30

sponsored links

A cikk a HVG Gasztronómia rovatban jelent meg.

Szerzõ: Lukács Enikõ

A fügét ott, ahol sok van belõle, nem túl sokra becsülik. Ahol meg kevés, ott kuriózum. Jártak így más gyümölcsök is már a teremtésben. Mi nem is tudjuk, hányadán állunk vele, van is, meg nincs is. Mindenesetre mostanában még frissen tûnik fel a piacokon, aztán már csak az aszalt változattal találkozunk. Érdemes vele ilyen tájt randevúzni.

A füge imád napozni, ha megkapja a magáét, igénytelen növény, a mediterrán országokban vadon terem. Augusztustól kezdve fokozatosan érik be a gyümölcse, a lepotyogó szemek óriási, ragacsos terülj-terülj asztalt kínálnak a madaraknak és a darazsaknak. Ezeken a vidékeken több is a bosszúság, mint az öröm vele.

Magyarországon egy-egy védett déli lankán jól megél, és szélvédett, zárt kertekben is nevelhetõ. Láttunk már zuglói meg óbudai házak udvarán óriási, öreg fügefákat, a család nem gyõzte ajándékozni a nagypapa leleményébõl rájuk maradt-ragadt gyümölcsöket. Ezekben a hetekben érdemes a piacokon körülnézni, mert mindenhol akad egy-egy árus, akinek az asztalán ott virít néhány tucat érett füge. Az ára sajnos elég borsos, 80-120 forintot is elkérhetnek darabjáért, de 5-10 szemmel már csodákat mûvelhetünk. A füge gyorsan romlik, ezért az érett darabokat tekerjük konyhai papírtörlõbe, ha még két-három napig ...


Folytats a blogon ... gastronomica.blog.hu/2011/09/30/fuge_...

sponsored links

Keres?s