Füge, körte és szõlõ bortészában
sponsored links
Képzeljétek, a kezembe akadt a napokban Bornemissza Anna szakácskönyve 1680-ból. Nem tudtam megállni, hogy egy-két receptet el ne készítsek... Segítségemre volt, hogy az elmúlt évben megismertem a korabeli szakácskönyvek szövegzetét, így nem akadtam fenn egy-egy ma már szokatlan kifejezésen. Az olyasmi persze gondolkodóba ejtett, hogy túkmony vagy szömörcsög...
Milyen recepteket tartalmaz? Közhellyel jönnék, bizony nincs új a nap alatt. Elképesztõ, hogy ez még csak a 17. század, mégis olyan fûszereket használ, mint gyömbér, szerecsendió.
Ma egy roppant egyszerû desszertet, bortésztában sült gyümölcsöket hoztam. Nem is értem, mára miért csak a "bundás alma" maradt fenn...
Hozzávalók:
- 3-4 db körte
- 1 nagy fürt szõlõ
- 6-7 db füge
- 3 dl fehérbor
- 1 tojás
- 20 dkg liszt ...