Fûszerolaj házilag

2014-06-20

sponsored links

Soha nem érdekelt különösebben, hogy házilag fûszerolajakat készítsek. Többször olvastam, hallottam, hogy milyen finomak és kiváló gasztroajándék lehet... De csak egyszerû  olívaolajként tekintettem rájuk, amik csinos üvegben, szép dekorációja lehet az ebédlõnek vagy konyhának.
Néhány hónapja egy étteremben, amíg vártuk a megrendelt fogásokat, fûszerolajjal és kenyérrel kínáltak minket. Diós kenyér és füstölt só, rozmaringos fûszerolaj, muszáj volt megkóstolnom õket. Abban a pillanatban jött a felismerés, hogy mennyire finom! Végre megértettem sokak rajongását és rögtön tudtam, hogy ezt otthon el kell készítenem.


 Az üvegeknek tisztának kell lenni, a friss fûszereket megmostam, majd megszárítottam. Az üvegekbe raktam a fûszereket, nem spóroltam vele, majd felöntöttem olívaollajjal. Körülbelül két hetet vártunk és már kész is volt a házi fûszerolaj. A konyhában tároltam õket, különösebben nem figyeltem arra, hogy hûvös/meleg/napfényes helyen legyenek.
A következõ kombinációkban készültek: rozmaring-babérlevél, rozmaring-majoranna, majoranna-fokhagyma, chili-babérlevél-bors (késõbb raktam bele fokhagymát is). A kedvenceim a fokhagymás változatok, de mindegyik nagyon finom lett.
Amikor elkészültek a fûszerolajok, kicsit aggódtam, hogy hogyan fog elfogyni ennyi olaj. Aggodalmam felesleges volt, nemsokára az üvegek végére érünk. (Valahol olvastam, hogy elég újra tölteni olajjal az üvegeket és tovább élvezhetjük a fûszerek ízét, de egyelõre még nem próbáltam.) 
Az olajokat akár elõételként is kínálhatjuk különbözõ kenyerfélékkel és sóval. Az elmúlt hetekben többször grilleztünk, így elmondhatom, hogy pitával isteni és friss zöld salátákhoz is nagyszerû.




Folytats a blogon ... mezesotthon.blogspot.com/2014/06/fusz...

sponsored links

Keres?s