Fûszeres zebraparadicsom-szósz, akár télire tartósítószer nélkül
sponsored links
Nem szégyellem bevallani,
mint sok családnál, nálunk is van mindig egy üveg ketchup a hûtõben.
mint sok családnál, nálunk is van mindig egy üveg ketchup a hûtõben.
Ahol gyermek van, ott ketchup is van.
Viszont nem mindegy, hogy milyen ketchup.
Viszont nem mindegy, hogy milyen ketchup.
A családom véleménye szerint a Heinz a legjobb,
illetve még egy jöhet szóba a dm bio terméke.
Ez azonban nem akadályoz meg, hogy saját fûszeres paradicsomszószt készítsek.
Most egy igazi különlegeset alkottam, zöld színû zebra paradicsomból.
Egyszerû recept, amely könnyen követhetõ és nem fog csalódást okozni.
Fûszeres zebraparadicsom-szósz
Hozzávalók
1 kg paradicsom (bruttó)
3 ek olaj (aldi olíva)
1 kisebb fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
2 db kisebb chili
8 db szegfûszeg
1 kisebb rúd fahéj
só
1 tk méz (repceméz)
1) A paradicsomok tetejét bemetszettem keresztirányba, majd leöntöttem forró vízzel.
Lehúztam a héjukat, majd egészben hagyva, fazékban felforraltam.
Hagytam, hogy langyosra hûljön.
(A paradicsom leve és húsa így különvált,
csak a húsát használtam fel a szószhoz, a levét megittam.)
csak a húsát használtam fel a szószhoz, a levét megittam.)
2) A hagymákat megtisztítottam, tessék-lássék összedaraboltam.
3) Serpenyõbe öntöttem az olajat, rádobtam a hagymákat, rá a 8 db szegfûszeget,
a fahéjrudat, majd a chiliket. Illatosra forrósítottam.
A paradicsom(hús)okat rápakoltam, majd ízlés szerint összesütöttem.
4) A 8 db szegfûszeget, a fahéjrudat kiszedtem, a többit pedig krémesre turmixoltam botmixerrel.
Újra összeforraltam, sóztam és hozzáadtam a mézet.
Reszeltem bele a citrom héjából és adtam hozzá a levébõl.
(A sót, mézet, citromhéjat és citromlét ízlés szerint kóstolással adjuk hozzá.
Mindig tiszta kanállal kóstoljunk.)
Reszeltem bele a citrom héjából és adtam hozzá a levébõl.
(A sót, mézet, citromhéjat és citromlét ízlés szerint kóstolással adjuk hozzá.
Mindig tiszta kanállal kóstoljunk.)
5) A befõzés szabályai szerint elõkészített üvegekbe töltöttem és
Megjegyzés
Az olajjal késõbbre készített élelmeket ajánlatos 6 hónapon belül elfogyasztani.
Az olaj avasodhat, csökkenhet az ízélmény :)
A befõzés elõkészítésérõl itt írtam:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2014/05/befozes-tartositoszer-nelkul.html
A befõzés elõkészítésérõl itt írtam:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2014/05/befozes-tartositoszer-nelkul.html
Zöld zebraparadicsomból készült lekvár receptje itt található:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2015/09/citrusos-paradicsomlekvar-zebra.html
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2015/09/citrusos-paradicsomlekvar-zebra.html
repceméz |
chili a kertben |