Fûszeres tõkehal, petrezselymes krumplival és gombamártással
sponsored links
A hal nagyon egészséges, ennek ellenére Magyarországon keveset fogyasztunk belõle. Pedig manapság a szupermarketek fagyasztóiban rengetek halkülönlegességet találni, nem beszélve a hazai édesvízi felhozatalról. A napokban alaszkai tõkehal filére esett a választásom, s mert egy amerikai fogást, nem akartam “meggyalázni” paprikás liszttel, ezért McCormick Old Bay halfûszerrel készítettem el. Ezt a tégelyt amerikai nagybátyámtól kaptam, egyenesen a nagy tavak környékérõl utazott kis hazánkba. Ha szemfülesek vagytok a Culinaris bolt polcain lehet vele találkozni. A halhoz készített körettel is megpróbáltam felidézni a grillezõs délelõttök hangulatát, így hagymás gombamártás került a tányérainkra, petrezselymes burgonyával.
Hozzávalók:
- 1kg tõkehalfilé
- 250g csiperke gomba
- 2 fej lila hagyma
- 2 ek. halfûszer
- 4 ek. étolaj
- 1 kg burgonya
- 1 csokor petrezselyem
- 1 ek. vaj
Elõször a köret elkészítéséhez láttam hozzá, feltettem fõni a krumplit, s míg a burgonya kockák a lábosban rotyogtak, a lila hagymát egy lábosban 1 ek. vajon megdinszteltem, majd hozzáadtam a gombát, egy pohár vizet, aztán csipetnyi borssal és sóval ízesítettem. Ezután fedõ alá rejtettem, és közepes lángon hagytam fõni.
A köreteket kicsit magukra hagyva elkezdtem a kiolvasztott tõkehalfilét befûszerezni, 2 ek. elég is volt erre a mennyiségre, majd egy nagyobb serpenyõben 4 ek. étolajat melegítettem és közepes lángon megsütöttem benne a halakat. Sütés közben, csak egyszer fordítottam meg a szeleteket, hogy ne essenek szét apró darabokra.
Miután megfõtt a burgonya, rászórtam az apróra vágott petrezselymet és összekevertem, hogy mindenhol átjárja. Ez idõ alatt megfõtt a gombamártás is, és már csak arra várt, hogy egy tányéron a hal és krumpli mellé helyezzem.
Próbáljátok ki ti is, akár más fûszerekkel, a lényeg, hogy egyetek minél több halat. Jó étvágyat kíván: Apátok