Fûszeres sült csirke zellerpürével
sponsored links
A legnagyszerûbb, mikor az ember lemegy a saját kertjébe, összegyûjti a friss zöldeket, majd abból fõz. Egy jó adag fûszert gyûjtöttem ehhez az ételhez, nagyszerûen megízesítette a csirkét. A hûtõben árválkodó zellerbõl pedig püré lett, és nem kell megijedni tõle, mert van olyan finom, mint egy krumplipüré, sõt. Na és aztán egy így együtt nem nehéz étel, nem hízlal, és nagyon, de nagyon finomságos :)
Hozzávalók:
- 1 konyhakész grillcsirke
- sütõzacskó
Fûszerek:
- 3 evõkanál metélõhagyma (snidling)
- 3 evõkanál petrezselyemzöld
- 2 evõkanál majoránna
- 2 evõkanál olívaolaj
- 1 evõkanál koriandermag
- 1 evõkanál mustármag
- fél citrom leve és reszelt héja
- só, õrölt bors
A zellerpüréhez:
- 1 zellergumó
- 1 hagyma
- 1 dl zsírszegény fõzõtejszín
- 2 evõkanál extra szûz olívaolaj
- 1 evõkanál házi ételízesítõ
- 1-2 teáskanál világos balzsamecet (ízlés szerint)
- só, õrölt bors
Elkészítése:
- A csirkét megmossuk, az esetleges nemkívánatos részeket pedig (pl tollú) eltávolítjuk.
- Alaposan besózzuk, és borsozzuk.
- Elkészítjük a fûszerkeveréket: a zöldfûszereket megmossuk, durvára aprítjuk, majd az összes többivel együtt egy mozsárban alaposan összezúzzuk.
- A csirkét alaposan bedörzsöljük a keverékkel, majd sütõzacskóba helyezzük, a száját bezárjuk, a zacskót pedig egy helyen tûvel megszúrjuk, hogy a gõz távozni tudjon.
- 200 fokos sütõben (légkeverésen) kb 40-45 percig pároljuk, majd a zacskót szétvágjuk, és a csirkét további 10-15 percig pirítjuk. Emelhetjük a hõfokot, hogy szép piros legyen a hús felülete.
- Miközben a csirke sül, a zellert meghámozzuk, és apró kockára vágva, enyhén sós vízben fõni tesszük. Hozzáadjuk a hámozott, szeletekre vágott hagymát, együtt készre fõzzük, majd leszûrjük és egy edénybe helyezzük.
- Ezután a többi hozzávalóval együtt összeturmixoljuk, megsózzuk, illetve balzsamecettel, õrölt borssal ízesítjük.
- A sült csirkét a zacskóból kiszedjük, a visszamaradt levével alaposan meglocsoljuk, és zellerpürével tálaljuk.
Tipp: Csilipehellyel is megszórhatjuk.