Fûszeres, ropogós csicseriborsó
sponsored links
Van úgy, hogy az ember egy kis sós ropogtatni valóra vágyik délután vagy este, de nem egy zacskó chipsre vagy popcorn-ra, hanem egy olyan ízbombára, ami tökéletesen kielégíti a nassolási vágyat és még egészséges is. Erre alternatíva a sült csicseriborsó (más néven garbanzo bab), mely tele van rosttal, fehérjével, de alacsony a zsírtartalma. Én mindig tartok itthon csicseriborsót, mert nagyon szeretem hummuszként vagy szendvicskrémnek elkészítve, de levesbe, salátába is gyakran kerül. A sült csicseriborsó egy nagyon egyszerûen elkészíthetõ snack, és mindösszesen négy egyszerû alapanyag szükséges hozzá: csicseriborsó, olívaolaj, fûszerek és só. Az a jó benne, hogy ízlésünknek megfelelõen, végtelenségig variálhatjuk a fûszerezését, nálam most került bele egy kis csípõs és füstölt íz is. Használhatunk hozzá kész fûszerkeverékeket, (pl: BBQ, cajun, marokkói, olasz...) mint ahogy én is tettem, de akár édesen, mézzel és fahéjjal is elkészíthetõ. Ajánlatos melegen fogyasztani, mert akkor a legfinomabb, amint lehûl veszít a ropogósságából. Ilyenkor levesbetétként vagy kevert saláták alapanyagaként használhatjuk fel. Néhány napig jól záródó dobozban tárolható.
Fûszeres, ropogós csicseriborsó
Hozzávalók:
- 40 dkg csicseriborsó
- 3 ek olívaolaj
- 2 ek provencei fûszerkeverék (lehet rozmaring, kakukkfû, oregánó)
- 2 tk füstölt paprika
- 2 tk chilipor (vagy cayenne bors)
- 1/2 tk tengeri só
Elkészítése:
- Ha konzerv csicseriborsót használunk, akkor leszûrjük, átmossuk, lecsepegtetjük, konyhai papírtörlõvel vagy konyharuhával alaposan leszárítjuk.
- Száraz csicseriborsó esetén a csicseriborsót elõzõleg legalább 12 órára beáztatjuk, majd ugyanúgy járunk el vele, mint a konzervvel.
- A csicseriborsót egy edénybe tesszük.
- Az olajat összekeverjük a fûszerekkel, ráöntjük a csicseriborsóra, sózzuk, jól elkeverjük, hogy mindenütt egyenletesen bevonja a borsószemeket.
- Egy sütõtepsit kibélelünk szilikonos sütõpapírral, egyenletesen elterítjük rajta a fûszeres csicseriborsót.
- 200°C-on kb 30 perc alatt ropogós aranybarnára sütjük, 10 percenként átkevergetve a szemeket, hogy egyenletesen piruljanak.
- Sütõbõl kivéve egy tálba tesszük, de nem fedjük le, mert a keletkezõ nedvességtõl megpuhul.
- Azonnal tálaljuk és fogyasztjuk.
TIPP:
Ne használjunk túl sok olajat, mert akkor nem lesz ropogós.
Ne süssük túl, mert kiszárad és kemény lesz, ráadásul a fûszerek is megégnek, megkeserednek rajta.