Fûszeres paradicsomos padlizsánkrém
sponsored links
Nem ezen a fajta vinettán, azaz padlizsánkrémen nõttem fel Erdélyben. Viszont az újítást nagyon szeretem. A ras el hanout fûszerkeveréket korábban még egy sült csirkés recept miatt szereztem be. Aztán azóta ott árválkodott, s hát mivel arab, gondoltam padlizsánnal kipróbálni. Szerintem nagyon jó lett.
Azt azért megjegyezném, hogy a kevésbé válogatós szinte kétévesünknek nem jött be. Szerintem túl édeskés-savanykás, fûszeres volt ez neki. No de ízlések és pofonok. Õ cserébe falta a fekete olajbogyót :)
A ras el hanout fûszerkeverék õrölve és darabosan is (akárcsak a lentebbi képen) kapható. Jobban szeretem ha nem õrölt, mert akkor lehet durvára õrölni egy kávédarálóban (a fahéjat azért nem mertem odatenni, abból inkább tettem egy kevés õröltet). Szerintem sokkal intenzívebb a fûszerek íze, ha nem õrölve pihen hónapokig, vagy akár évekig egy üvegben. Nálam jó példa erre a római kömény. Egyszer vettem õröltet, aminek kevés idõ után teljesen elment az illata, kb. mintha fûrészporom lett volna. A magokat meg egy mozsárban, kávédarálóban pillanatok alatt meg lehet õrölni akár finomra is, de ha az ember jobban szereti úgy, akkor kicsit durvábbra.
Ras el hanout házilag is elkészíthetõ fûszerkeverék. Angolul itt van egy igazán jó recept. Ha netán google fordítót használtok, akkor érdemes figyelni arra, hogy a "cumin" az igazából római kömény és nem az általunk ismert ...