Fûszeres-paradicsomos metélt tejszínes húsgombóccal.

2017-09-26

sponsored links




Az utolsó pár szem nap érlelte paradicsomot szedtem le kertben, és gondoltam csinálok belõle egy fûszeres pürét, melyet felhasználok a tészta gyúrásánál, ezzel is ízletesebbé téve. A paradicsompüré egyszerûen és gyorsan el is készült, a tészta gyúrás sem tartott sokáig, és ameddig a tészta pihent, elkészült a tejszínes húsgombóc is. Mivel friss bazsalikom is bõven van még, így került egy-egy marékkal paradicsompürébe és a tejszínes szószba is.





Hozzávalók a fûszeres paradicsompüréhez:

10 dkg paradicsom
1 kisebb vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 kisebb marék friss bazsalikom
õrölt színes bors
1 ek olívaolaj


A paradicsomot vágjuk fel kisebb darabokra. A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra.

Az olajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és pároljuk üvegesre.

Ezután adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, pár pillanat múlva a feldarabolt paradicsomot, és a bazsalikomot, majd sózzuk, borsozzuk, és fõzzük kb. 10 percig. Végül hûtsük ki, majd turmixoljuk össze, vagy botmixerrel pépesítsük. 

Ebbõl a mennyiségbõl elég sok püré lesz, így nem kell mind a 20 dkg lisztbõl készült tésztához!!!!




Hozzávalók a metélt tésztához:

20 dkg liszt 
1 db tojás (nagy)
csipet só
2-3 ek fûszeres paradicsompüré


A lisztet keverjük össze a sóval, majd adjuk hozzá a felvert tojást, és a paradicsompürét, majd gyúrjuk össze.(ha lágy lenne a tészta, gyúrás közben adjunk hozzá még egy kevés lisztet)

Ezután nyújtsuk ki vékonyra, majd ízlés vágjuk fel metéltnek.




Tejszínes-bazsalikomos húsgombóc hozzávalói:

25 dkg darált sertéscomb
1 kisebb vöröshagyma
frissen õrölt színes bors
2 tk ételízesítõ
1 marék friss bazsalikom
5 dl Meggle fõzõtejszín (20%-os)
1 db tojás (nagy)
3-4 ek olívaolaj


A darált húst ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg egy teáskanál ételízesítõvel, majd adjuk hozzá az egész tojást, és alaposan gyúrjuk össze a masszát.

Ezután nedves kézzel, formázzunk a masszából kisebb gombócokat.

Az olajat hevítsük fel, helyezzük bele a húsgombócokat, majd kisebb lángon süssük kb. 10 percig, hogy szép színt kapjanak. (sütés közben többször forgassuk át, hogy egyenletesen süljenek)

Ezután öntsük fel a tejszínnel, adjuk hozzá az apróra vágott bazsalikomot, sózzuk, borsozzuk, majd fedjük le, és fõzzük pár percig, hogy a húsgombócok készre fõjenek, és a tejszínes szósz kellõen besûrûsödjön.

Ameddig a tejszínes húsgombóc készül, enyhén sós vízben, fõzzük ki a tésztát.

Tálaláskor helyezzük tányérra a kifõtt, és alaposan lecsepegtetett tésztát, majd helyezzük rá a húsgombócokat, kanalazzuk rá a tejszínes-bazsalikomos szószt, és úgy kínáljuk.



Folytats a blogon ... gizi-receptjei.blogspot.com/2017/09/f...

sponsored links

Keres?s