Fûszeres meggyes pite
sponsored links
Még az elõzõ szezonban készült ez a fincsi pite, de még akkor nem létezett a blog. Rohamosan érik a meggy, azt hiszem itt az ideje újra meglepni vele a családot. Egyszerû, gyümölcsös sütemény omlós tésztával. Remek desszert ebéd után, vagy uzsonna egy csésze tejeskávé társaságában.
Hozzávalók:
Tésztához:
- 60 dkg liszt
- 1 tasak sütõpor
- 1 nagy csipet só
- 15 dkg cukor
- 25 dkg margarin
- 2 tojás sárgája
- 1 dl tejföl
- 1 citrom reszelt héja
Töltelékhez:
- 1 kg meggy
- 3 ek cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 púpos tk õrölt fahéj
- 1/3 tk õrölt szegfûszeg
Szóráshoz:
- 2 ek búzadara
Tepsi kenéséhez:
- 3 dkg margarin
- 2 ek liszt
Kenéshez:
- 3 ek tej
A meggyet alaposan megtisztítjuk, kimagvaljuk és egy szûrõn hagyjuk kicsit lecsöpögni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sütõport, margarint, a sót, a cukrot, beleütjük a tojások sárgáját, belekanalazzuk a tejfölt és belereszeljük a citrom héját. Alaposan összedolgozzuk.
Két egyforma méretû részre osztjuk.
Egy nagyobb (38*30 cm) méretû tepsit kikenünk margarinnal és megszórjuk liszttel.
Az egyik tésztát lisztezett felületen elnyújtjuk a tepsi méretére, a nyújtófára feltekerve belefektetjük úgy, hogy a tepsi oldalán is legyen a tésztából.
Egy villával megszurkáljuk. Megszórjuk a búzadarával.
A meggyet ízesítjük a cukorral, vaníliás cukorral, fahéjjal és õrölt szegfûszeggel.
A tölteléket egyenletesen elosztjuk a tésztán.
A másikat is elnyújtjuk, és a meggyre fektetjük.
Elõmelegített sütõben 180 fokon 25 perc alatt hõlégkeveréssel megsütjük.
A sütõbõl kivéve lekenjük tejjel és pihentetjük egy konyharuhával letakarva kb. 10 percet.
Könnyebben és szebben szeletelhetjük, ha várunk, míg majdnem teljesen kihûl.
Porcukorral meghintve kínáljuk.