Fûszeres kókuszos quinoa pehely granola (laktózmentes, gluténmentes, vegán)
sponsored links
Ezer éve, pontosan két éve és két hónapja volt utoljára granola recept a blogomon. Ez sem blog receptnek készült, csak kókuszjoghurt recepttel kísérletezem egy konyhai gép segítségével és ahhoz készítettem ropogós granolát, hogy tudjuk mivel enni. Annyira finom lett a granola, hogy muszáj elhoznom a receptet nektek is. Megint csak – ahogyan a granola receptek többsége születik -, véletlenszerûen dobáltam össze egy tálba mindent, amit találtam itthon. Mogyoró, mandula, napraforgómag, lenmag, quinoa pehely, gluténmentes zabpehely, kókusz chips és a fûszerek: fahéj, vanília és õrölt kardamom. Egyedül a kókusz chipset sütöttem/pirítottam külön egy serpenyõben, hogy ne égjenek meg nagyon, de ha a tepsiben sütés végén adjuk a granolához úgy is rendben van, csak tényleg figyeljünk rá, mert nagyon könnyen megég.
Kókuszjoghurtba, kására és smoothie bowlok tetejére szórtuk ezt a fûszeres granolát, amit mindannyian imádtunk. Holnap már sütöm is a következõ adagot. Ti is próbáljátok ki vagy mentsétek el a receptet, mert karácsonyi gasztro ajándékként nagyon jól fog jönni egy ilyen illatos, ropogós granola. Érdemes dupla adagot csinálni belõle!
- 1 bögre quinoa pehely
- 1 bögre aprószemû gluténmentes zabpehely
- 1 bögre mandula/törökmogyoró, vegyesen, durvára aprítva
- 1 bögre napraforgómag
- ¾ bögre kókusz chips
- 3 evõkanál lenmag
- 3 evõkanál extra szûz kókuszzsír, olvasztva
- 3 evõkanál agavészirup (opcionális)
- 1 teáskanál õrölt fahéj
- ¼ teáskanál õrölt vanília
- ¼ teáskanál õrölt kardamom
- Melegítsük elõ a sütõt 180 fokra.
- Egy nagy tepsit béleljünk ki sütõpapírral.
- Egy tálban keverjük össze a száraz alapanyagokat: quinoa pehely, zabpehely, mandula, törökmogyoró, napraforgómag, lenmag, fahéj, vanília, kardamom.
- Egy másik tálban keverjük össze a nedves hozzávalókat: a kókuszzsírt és az agavészirupot.
- Ezt a nedves keveréket adjuk a szárazhoz és jól keverjük el, hogy a kókuszzsír és az agavészirup mindenhol befedjék (érintsék) a magokat.
- Borítsuk rá a tepsire és kanállal egyengessük el, hogy mindenhova egyformán jusson.
- Süssük kb. 10-12 percig, keverjük át, majd süssük újabb 10 percig, amíg aranybarna lesz (ellenõrizzük folyamatosan, mert sütõ függõ, hogy milyen hamar lesz kész).
- Sütés közben egy száraz tapadásmentes serpenyõben enyhén pirítsuk meg a kókusz chipset 3-4 perc alatt, majd ha a sütõt elzártuk, keverjük a chipset a granolához.
- Üvegben/dobozban tartva hetekig eláll. Bár nem fog addig tartani, ezt garantálom!
Bármilyen magot használhatunk hozzá, diót, kesudiót, pisztáciát, tökmagot, amit találunk a kamránkban.
Az agavészirupot el is hagyhatjuk, így teljesen cukormentes lesz a granola.
Lehet csak quinoa pehelybõl készíteni.