Fûszeres kukoricalepény benne sült zöldségekkel
sponsored links
Gyors vacsora a hétvégi maradékok felhasználásával.
A hétfõ (különösen egy mozgalmas hétvégét követõen) a konyhában is a "nemszeretem" napok közé tartozik. Ez a lepény azért jó, mert nagyon változatosan elkészíthetõ, és "elnyeli" a hétvégén fel nem használt zöldség maradékokat: a grillezésbõl megmaradt két szem gombát, fél padlizsánt, cukkinit,stb. Emellett karikázhatunk bele kolbászt, kerülhet bele kockára vágott sült hús - ami éppen van otthon. Maga a lepénytészta valójában egy sûrû massza, és az egész a "tatin"-féle fordított sütemények analógiájára épül. A hozzávalókat egy tepsiben, fûszerezve elõsütjük, majd ráöntjük a tésztamasszát, és ezzel fejezzük be a folyamatot. Halkan jegyzem meg, a tészta önmagában is finom, és könnyen, gyorsan elkészíthetõ, pl. egy grillezéshez, kenyér helyett szerintem szuper megoldás. Most egy alapreceptet adok, ami igény és a hûtõ tartalma szerint módosítható.
Hozzávalók:
- 1 kisebb padlizsán
- 1 kis cukkini
- 1 kápia paprika
- 1 közepes fej lilahagyma
- 4-5 evõkanál olaj
- 2 tojás
- 100 g kukoricaliszt
- 100 g frissen reszelt parmezán
- 500 ml joghurt
- só, õrölt fekete bors
- friss kakukkfû, rozmaring, bazsalikom ízlés szerint
A feldarabolt zöldségeket forró olajban átsütjük, majd az olajjal együtt a tepsibe terítjük, és a 220 fokra elõmelegített sütõben is sütjük további 10 percig.
Idõ közben a tojást, a joghurtot, a parmezánt, a lisztet és a tojásokat összekeverjük, sózzuk, borsozzuk. A tepsit kivesszük a sütõbõl, és a masszát a zöldségekre öntjük, majd megszórjuk a zöldfûszerekkel. A sütõbe visszatéve addig sütjük az eredeti hõmérsékleten, míg a tészta kicsit feljön, akkor levesszük 180 fokra, és így sütjük még kb. 20 percig. Frissen tálaljuk: önmagában, de köretként is megállja a helyét.