Fûszeres kenyér
sponsored links
Ez egy ciabatta jellegû kenyér, ami jókorára sikerült. Biztos voltam benne, hogy a fiam megörül neki. Kiszámíthatatlan ugyan, hogy mikor, mi okoz neki meglepetést. Hol a fehér kenyérért rajong, hol a teljes kiõrlésûért, vagy rozsosért. Úgy döntöttem, most ez lesz soron.
Hozzávalók:
Elkészítése:
A vizet meglangyosítottam, elkevertem benne a cukrot és az élesztõt és 6-8 perc alatt felfuttattam. Utána már csak mindent a kenyérsütõgép üstjébe mértem,- (azért vigyázok, hogy alulra kerüljön a só és felülre az élesztõs víz, nehogy a só kinyírja az élesztõt)- és dagasztó programra kapcsoltam. A program végére jókorára, könnyû, levegõsre nõtt a tészta. Nem is nagyon akartam kézzel piszkálni. Egy tepsit kibéleltem sütõpapírral és alaposan megliszteztem. Ebbe borítottam a tésztát. A lisztezésre itt azért volt szükség, hogy ne tapadjon a papírhoz. Tetejére is hintettem egy kis lisztet. Addig hagytam újra növekedni, míg a sütõ felmelegedett 250 fokra. Bedugtam a kenyeret és 10 percig így sütöttem, aztán lecsökkentettem 200 fokra és további 10 percig sütöttem még. Mivel nem volt magas, ennyi idõ elegendõ is volt hozzá, hogy a tészta átsüljön. Szép levegõs, laza, pihe-puha kenyeret kaptam belõle.
Hozzávalók:
- 50 dkg tönköly fehér liszt
- 3,5 dl víz
- 2,5 dkg friss élesztõ
- 1 tk cukor
- 1, 5 tk só
- 1 tk oregánó
- 1 tk bazsalikom
- 1 tk frissen, durvára õrölt fekete bors
- 2 ek olívaolaj
Elkészítése:
A vizet meglangyosítottam, elkevertem benne a cukrot és az élesztõt és 6-8 perc alatt felfuttattam. Utána már csak mindent a kenyérsütõgép üstjébe mértem,- (azért vigyázok, hogy alulra kerüljön a só és felülre az élesztõs víz, nehogy a só kinyírja az élesztõt)- és dagasztó programra kapcsoltam. A program végére jókorára, könnyû, levegõsre nõtt a tészta. Nem is nagyon akartam kézzel piszkálni. Egy tepsit kibéleltem sütõpapírral és alaposan megliszteztem. Ebbe borítottam a tésztát. A lisztezésre itt azért volt szükség, hogy ne tapadjon a papírhoz. Tetejére is hintettem egy kis lisztet. Addig hagytam újra növekedni, míg a sütõ felmelegedett 250 fokra. Bedugtam a kenyeret és 10 percig így sütöttem, aztán lecsökkentettem 200 fokra és további 10 percig sütöttem még. Mivel nem volt magas, ennyi idõ elegendõ is volt hozzá, hogy a tészta átsüljön. Szép levegõs, laza, pihe-puha kenyeret kaptam belõle.
A blogban közölt receptjeim, fotóim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetõk más oldalakon. Ez alól kivételt képeznek azok a weboldalak, ahol nem közlik az egész írást, csak elsõ sorait, folytatásért pedig a blogomra kattint az olvasó.