Fûszeres, gránátalmaszirupos csirkemáj

2011-10-24

sponsored links

Õszi isztambuli látogatásom alkalmával természetesen ezúttal sem maradhatott el a kedvenc Ciya felkeresése. Nemcsak azért, mert az ázsiai oldalon fekvõ étterem még mindig a legkedvesebb vendéglõm ebben a városban, hanem azért is, mert az utcájában található a hangulatos Kadiköy piac. Itt szoktam feltankolni hiányzó (és nem hiányzó) fûszerekkel, magokkal, és mindenféle szükségtelen marhasággal (úgymint szárított padlizsán, fürdõszivacs, vagy a ramadánkor tálalt édesség, a güllac készítéséhez szükséges lapok. Mindhárom olyan, amit több alkalommal szereztem már be, de még egyszer sem használtam.). Arról nem is beszélve, hogy ide kompozni kell, ami az egyik legcsodásabb isztambuli idõtöltés.

Már számtalanszor voltam itt, tudom, hogy melyek a legfinomabb hideg elõételek, a legjobb kebabok ( a pisztáciás), és hogy tilos kihagyni a zseniális kandírozott zöldségeket (a paradicsom és a sütõtök lett ismét a két kedvenc.)

Természetesen mindig kóstolok új ételeket is, ami nem nehéz, hiszen az étlapon mindig más fogások szerepelnek. A kebabok mindig ugyanazok. Úgy alakult, hogy még egyszer sem rendeltünk grillezett májat, pedig a törökök nagyon szeretik minden formában. Albán májnak nevezik, az elnevezést állítólag onnan kapta, hogy az Oszmán birodalomban rengeteg albán munkás dolgozott, akik szegénységükre való tekintettel csak ezt az utcai ételt engedhették meg maguknak. A Ciya-ban fantsztikus grillezett báránymájat kaptunk, ha valaki arra jár, ne hagyja ki. Ez ihlette az alábbi továbbfejlesztett, fûszeres, csirkemájjal készült változatot, jó kis gyors vacsora. A fûszerekkel, a gránátalmasziruppal és az elhagyhatatlan hagymás petrezselyemmel igazi ízorgia. Mind gránátalmaszirup mind szumák kapható pl. a Lehel-csarnokban lévõ arab delikátüzletben.

Fûszeres-gránátalmaszirupos csirkemáj

Hozzávalók (2 adag) ...


Folytats a blogon ... chiliesvanilia.blogspot.com/2011/10/f...

sponsored links

Keres?s