Fûszeres, forró indiai tea ? ez a chai!

2017-11-03

sponsored links

Élvezd a kelet varázsát, közben a lelked is megnyugszik

A most következõ italnak régre nyúlik vissza a története. 

Eredetileg assam teából készítették sok fûszerrel, késõbb angol behatásra tej is került bele. Legtöbbször édesítés nélkül fogyasztják, de én ezt kifejezetten édesen szeretem. 

A fûszerek összetételét illetõen pedig ahány ház, annyi szokás, nekem ez az összeállítás jött be a legjobban. 

Ja, és a receptet még Évitõl tanultam a sajtkészítõ workshopon, itt írtam róla.



Chai



Hozzávalók 1,5 l-hez:

2 filter jó minõségû fekete tea

1-2 rúd fahéj (nagyságtól függõen)

5 db kardamom mag

2 cm-nyi gyömbér

4 db feketebors

3 db szegfûszeg

1-2 chili (elhagyható)

1 rúd vanília

1 l 3,5%-os tej

Ízlés szerint cukor vagy méz vagy egyéb édesítõ



6 dl vizet felteszünk fõni. Beledobjuk a fahéjat, belereszeljük a tisztított gyömbért, a borsot, szegfûszeget, a mozsárban kissé megtört kardamommagokat. A vaníliát hosszában félbevágjuk, kikaparjuk a magokat, ez is mehet a vízbe a felvágott vagy morzsolt chilivel együtt.

Addig forraljuk a vizet a fûszerekkel, amíg kb. 1 dl-vel kevesebb lesz, a víz pedig besötétedik. Elzárjuk a gázt, belelógatjuk a filtereket, benne hagyjuk, amíg intenzív ízt kap. Beleöntjük a tejet, ismét felmelegítjük, de már nem forraljuk. Jó alaposan beédesítjük, poharakba szûrve fogyasztjuk.



Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Folytats a blogon ... atetovaltlanykonyhaja.cafeblog.hu/201...

sponsored links

Keres?s