Fûszeres csicseriborsó
sponsored links
Ezt az ételt már többször elkészítettem, idõnként kicsi változtatással, de a lényege megmaradt. A fûszerezésén lehet kísérletezni, de sokat nem érdemes kihagyni, mert akkor éppen a jellegzetességét veszíti el. Nekem most a rómaikömény maradt ki, mert elfelejtettem, pedig mindenki szereti. Volt is egy pici hiányérzetem, de nem jöttem rá, mi az?
Most volt gránátalmamagom is, igaz a fagyasztóban, de ha kiolvad teljesen, akkor tökéletesen megfelel.
A korianderzöld is a fagyasztóból került elõ. Ez sajnos sokat veszít az aromájából, de a friss petrezselyemzöldtõl más íze lenne.
- 50 dkg száraz csicseriborsó, amit elõzõ este beáztattunk és sós vízben megfõztünk
- 2 db nagy, érett paradicsom vagy egy doboz darabolt paradicsomkonzerv / most ezzel készült /
- 1-2 hegyes, erõs zöldpaprika összevágva / én inkább csilipaprikát használok /
- 2 közepes hagyma felkockázva
- 2 gerezd reszelt fokhagyma
- 3 evõkanál ghee vagy olaj / nekem a ghee hónapok óta a hûtõben van az ilyen ételekhez /
- nagy diónyi reszelt gyömbér
- 1 kávéskanálnyi kurkumapor
- 1 evõkanál õrölt koriandermag
- 2 teáskanál garam masala
- fél citrom leve
- só, bors, korianderzöld, gránátalmamag
- lehet õrölt rómaiköményt is tenni bele
Hozzáadjuk a kurkumát, az õrölt koriandert és, ha van, a köményt is. Jól összeforgatjuk és beletesszük a paradicsomot.
Ha nyers paradicsomot használunk, akkor kicsit megfõzzük, ha konzervet, akkor csak alaposan összeforgatjuk.
Beletesszük a csicseriborsót, kb. 2-3 dl fõzõlével vagy vízzel felöntjük és 10-15 perc alatt összepároljuk.
Hozzáadjuk a garam masalát és a citromlevet. Összeforraljuk.
Az egésznek olyan legyen az állaga, mint egy sûrûbb fõzeléknek.
A citromtól kellemesen pikáns íze lesz, de nem savanyú.
Friss korianderzölddel és gránátalmamaggal megszórva tálaljuk.
Legjobb hozzá a naan kenyér vagy más lepénykenyér.