Fûszeres-boros sült tarja hagymás krumplival.
sponsored links
Nálunk nagy kedvenc a fûszeres-csontos tarja, mely sütés után is jó szaftos marad. Így az elõttünk álló hétvégére éppen egy ilyen recepttel szeretnék ötletet adni az ebédkészítéshez. Az elõzõleg befûszerezett tarjaszeleteket ízlés szerint megsüthetjük pl. kint a szabadban tárcsán, grillen, vagy ezek hiányában a konyhában egy serpenyõben is. Köretet is ízlés szerint készíthetünk mellé, én pl. másik nagy kedvencünkkel hagymás-tört krumplival tálaltam, de egy finom saláta is jól illik hozzá. A recept megjelent a "Küldd el a Recepted" márciusi Gizi-receptjei rovatban.
Hozzávalók a húshoz:
4 vastagabb szelet tarja (csontos)
4-5 gerezd fokhagyma
só
õrölt színes bors
1 tk ételízesítõ
majoranna
kakukkfû
2 ek zsír
2 dl fehérbor
A tarjaszeletek legyenek kicsit vastagabbak, és a csontot is hagyjuk rajta. (csonttal sütve, ízletesebb lesz a hús)
Ezután sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint szórjuk meg a fûszerekkel, majd hagyjuk 1-2 órát állni, hogy az ízek kellõen átjárják. (én elõzõ este befûszereztem, majd a hûtõbe tettem sütésig)
A zsírt hevítsük fel egy serpenyõbe, helyezzük bele a befûszerezett hússzeleteket, majd mindkét oldalát süssük szép pirosra. (sütés közben, többször fordítsuk át a húst, hogy egyenletesen piruljon)
Amikor a hússzeletek már szép pirosra sültek, szórjuk közé az elõzõleg vékonyan felszeletelt fokhagymát, és pár pillanatig süssük együtt.
Ezután öntsük fel a borral, majd fedjük le a serpenyõt, és szép lassan, pároljuk puhára a húst.
Amikor a hússzeletek megpuhultak, vegyük le a fedõt, majd süssük zsírjára. (egy sûrûbb szaft maradjon alatta)
Hagymás tört krumpli hozzávalói:
1 kg krumpli (pl. sárga)
1 nagy vöröshagyma
2-3 ek zsír
só
A krumplit pucoljuk meg, vágjuk fel kisebb kockákra, majd enyhén sós vízben fõzzük puhára.
A hagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra.
Egy serpenyõbe hevítsük fel a zsírt, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és néha megkeverve süssük szép világos zsemleszínûre.
A puhára fõtt krumplit szûrjük le, majd adjuk hozzá a vöröshagymát, ízlés szerint sózzuk, majd keverjük, melegítsük alaposan össze.
Tálaláskor kanalazzuk a tányérra a krumplit, majd helyezzük rá a tarjaszelet, és úgy kínáljuk. Ízlés szerint adhatunk mellé fejes salátát, csemegeuborkát, savanyúságot.....