Földimogyorókrém II.
sponsored links
Éééés itt jön a második elõételem!
A kacsa- és libamájhoz való vonzódásom közismert. Éppen sikerült elég jó áron hozzájutnom, ezért nem haboztam, elkészítettem egy terrine-t. Ez igazából pástétom, de darabos hozzávalókkal, súly alatt érlelve több (most két) napig. Ebbe kevertem ezt az isteni földimogyorókrémet, üdítõ kontrasztként kínáltam mellé egy kis passiógyümölcs-zselét. Ez egy egzotikus gyümölcs, a legtöbb nagyáruházban kapható.
Mindenesetre, aki ezt az ételt el szeretné készíteni, pár nappal elõtte fogjon hozzá, nincs vele sok munka, csak ki kell várni, hogy összeérjenek az ízek. Azok pedig minden elõkészületet megérnek, leírhatatlanul finom lesz az eredmény, ahogy szerintem a képeken is látszik:
Kacsamáj terrine maracujazselével, színes borsokkal, földimogyoró- és vaníliás balzsamecet-krémmel
Hozzávalók 4 fõre:
A terrine-hez:
25 dkg hízott kacsamáj
1 csapott kk egész színes bors
1,5 dl habtejszín
5 ek Donum Terrae földimogyoró-krém
10 g zselatin
20 dkg kacsazsír
Só
A zseléhez:
6 db passiógyümölcs (maracuja)
1 ek méz
8 g zselatin
A vaníliás balzsamecet-krémhez:
3 dl balzsamecet
Fél rúd vanília
Mentalevelek a díszítéshez
A terrine-hez a zsírt felmelegítjük, a kacsamájakat kétcentis szeletekre vágjuk, óvatosan, pár perc alatt megsütjük, egyszer megfordítjuk. Nem kell, hogy barnára süljön, elég, ha az eredeti színét elveszti és belül már nem véres. Kivesszük a zsírból, leitatjuk, kockákra vágjuk, langyosra hûtjük.
A habtejszínt simára keverjük a mogyorókrémmel, megsózzuk, hozzáadjuk a durvára tört borsot is. Óvatosan beleforgatjuk a májat, megkóstoljuk, ha kell, utánasózzuk. A zselatint 3 ek vízzel felmelegítjük, feloldjuk. Belekeverjük a májas krémbe. Gyengéd, de határozott mozdulatokkal kell dolgozni.
Egy folpack-kal kibélelt formába simítjuk, oldalról ráhajtjuk a fóliát. Valami nehezet teszünk rá, két napig hûtõben érleljük.
A zseléhez a maracujákat félbevágjuk, magjait egy tálba kanalazzuk. Megcsorgatjuk a mézzel. A zselatint két ek vízben felmelegítjük, feloldjuk. Hozzákeverjük a magokhoz. Kicsi formákba töltjük, egy éjszakára hûtõbe tesszük.
A balzsamecetbe kaparjuk a vanília magjait, a rudat is beletesszük. Felmelegítjük, a harmadára forraljuk. Leszûrjük, kihûtjük.
Fogyasztás elõtt a terrine-t másfél-két centisre szeleteljük, a passiózselét kiborítjuk a formákból.
Tálaláskor a tányért megcsorgatjuk a balzsamecet-krémmel, ráteszünk 2 szelet terrine-t, melléjük ültetünk a zselékbõl. Mentalevéllel díszítjük.
Földimogyorókrém I.
Diabetikusan is finomat
Könnyû nyári ebéd
Gyorskaja III.
A kacsa- és libamájhoz való vonzódásom közismert. Éppen sikerült elég jó áron hozzájutnom, ezért nem haboztam, elkészítettem egy terrine-t. Ez igazából pástétom, de darabos hozzávalókkal, súly alatt érlelve több (most két) napig. Ebbe kevertem ezt az isteni földimogyorókrémet, üdítõ kontrasztként kínáltam mellé egy kis passiógyümölcs-zselét. Ez egy egzotikus gyümölcs, a legtöbb nagyáruházban kapható.
Mindenesetre, aki ezt az ételt el szeretné készíteni, pár nappal elõtte fogjon hozzá, nincs vele sok munka, csak ki kell várni, hogy összeérjenek az ízek. Azok pedig minden elõkészületet megérnek, leírhatatlanul finom lesz az eredmény, ahogy szerintem a képeken is látszik:
Kacsamáj terrine maracujazselével, színes borsokkal, földimogyoró- és vaníliás balzsamecet-krémmel
Hozzávalók 4 fõre:
A terrine-hez:
25 dkg hízott kacsamáj
1 csapott kk egész színes bors
1,5 dl habtejszín
5 ek Donum Terrae földimogyoró-krém
10 g zselatin
20 dkg kacsazsír
Só
A zseléhez:
6 db passiógyümölcs (maracuja)
1 ek méz
8 g zselatin
A vaníliás balzsamecet-krémhez:
3 dl balzsamecet
Fél rúd vanília
Mentalevelek a díszítéshez
A terrine-hez a zsírt felmelegítjük, a kacsamájakat kétcentis szeletekre vágjuk, óvatosan, pár perc alatt megsütjük, egyszer megfordítjuk. Nem kell, hogy barnára süljön, elég, ha az eredeti színét elveszti és belül már nem véres. Kivesszük a zsírból, leitatjuk, kockákra vágjuk, langyosra hûtjük.
A habtejszínt simára keverjük a mogyorókrémmel, megsózzuk, hozzáadjuk a durvára tört borsot is. Óvatosan beleforgatjuk a májat, megkóstoljuk, ha kell, utánasózzuk. A zselatint 3 ek vízzel felmelegítjük, feloldjuk. Belekeverjük a májas krémbe. Gyengéd, de határozott mozdulatokkal kell dolgozni.
Egy folpack-kal kibélelt formába simítjuk, oldalról ráhajtjuk a fóliát. Valami nehezet teszünk rá, két napig hûtõben érleljük.
A zseléhez a maracujákat félbevágjuk, magjait egy tálba kanalazzuk. Megcsorgatjuk a mézzel. A zselatint két ek vízben felmelegítjük, feloldjuk. Hozzákeverjük a magokhoz. Kicsi formákba töltjük, egy éjszakára hûtõbe tesszük.
A balzsamecetbe kaparjuk a vanília magjait, a rudat is beletesszük. Felmelegítjük, a harmadára forraljuk. Leszûrjük, kihûtjük.
Fogyasztás elõtt a terrine-t másfél-két centisre szeleteljük, a passiózselét kiborítjuk a formákból.
Tálaláskor a tányért megcsorgatjuk a balzsamecet-krémmel, ráteszünk 2 szelet terrine-t, melléjük ültetünk a zselékbõl. Mentalevéllel díszítjük.
Hasonló bejegyzések:
Földimogyorókrém I.
Diabetikusan is finomat
Könnyû nyári ebéd
Gyorskaja III.