Földiepres-joghurtos háromszögek

2014-05-16

sponsored links







Ahhoz képest, hogy nem terveztem, hogy még sütök is az albérletben - sõt egyáltalán semmilyen blogos receptelõsdit se terveztem egy ideig ?, mégis már a 7. ételnél tartok, amit föltétlenül le kellett fotóznom. Igaz, ezek a recik jobbára saláták, de legalább erõsítem a blog zöldséges részlegét, ami ugyebár nálam igen-igen gyérecske. Na, de kissé elkanyarodtam az aktuális sütitõl.
A joghurtos sütemény nem ismeretlen a konyhámban. A legelsõnél majdnem úgy volt, hogy soha többet nem készítek ezzel a tejtermékkel hasonló édességet, mert akkoriban, amikor sütõtudományom még gyerekcipõben járt, igencsak megszenvedtem a zselatinos, dermesztéses eljárással. Jóval késõbb, cseppet megügyesedve, mégis elkészült egy kicsit másfajta sütike (szintén epres), ami már abszolút vállalható volt.
Anyák napjára muszáj volt sütnöm valamit, és most, hogy nem eszünk hájgyarapító ételeket, de közben meg mégis csak kell az édesség, jól jön a könnyedebb, joghurtos krém. Olyan, ami egészségesebb fajtájú cukorral készül, ill. ami csak egy nagyon vékony piskótán csücsül (ez utóbbi mégse lett valami vékony). Így talán bocsánatos, hogy nem hagytam parlagon a sütõt.
Sajnos megint megjártam a krémmel, de ezúttal más bajom lett vele: egyéb elfoglaltságom miatt a kelleténél kicsit tovább dermesztettem, és amikor beleforgattam a tejszínhabot, kicsit darabos lett. Ez bizony most így maradt, hiszen az ízén mit sem változtatott. Könnyû, nem túl édes, dominánsan gyümölcsös sütemény került az asztalra a jeles ünnepen, éppen olyan, amit Anya szeret.

Rengeteg fotó készült, mert az eperrel képtelen vagyok betelni. :D






















Hozzávalók 16 szelet süteményhez: 

Piskótához: 
2 tojás
5 dkg nyírfacukor
6 dkg finomliszt
1 csapott tk sütõpor
1 ek hideg víz
csipet só
vaj + liszt a forma kikenéséhez 

Krémhez: 
30 dkg natúr görög joghurt
2,5 dl habtejszín
20 dkg földieper
8 dkg nyírfa-porcukor
6-7 lap zselatin 

Rétegezéshez és díszítéshez: 
20 dkg + 4 szem földieper

elkészítés:

  1. A tésztához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjébõl egy csipet sóval kemény habot verünk, a sárgáját habosra kavarjuk a cukorral, és hozzáadunk 1 ek vizet.
  2. A cukros tojáskrémhez hozzászitáljuk a sütõporral elkevert lisztet, óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot is, és kivajazott-kilisztezett tepsibe simítva, elõmelegített sütõben készre sütjük. Kicsit hûlni hagyjuk, majd a formából kivéve rácson hagyjuk teljesen kihûlni.
  3. A krémhez és a rétegezéshez az epret kicsumázzuk, alaposan megmossuk, leszárítjuk és 20 dkg-nyit késes mixerben vagy botmixerrel pürésítünk. A maradék 20 dkg epret pedig a rétegezéshez kis kockákra vágjuk és félretesszük.
  4. A zselatinlapokat 10 percre hideg vízbe áztatjuk. 2 dl tejszínt kemény habbá verünk.
  5. A joghurtot elkeverjük a cukorral és hozzáadjuk az eperpürét.
  6. A maradék 0,5 dl tejszínt felforrósítjuk és feloldjuk benne a kinyomkodott zselatint. Kicsit hûlni hagyjuk, majd elkeverjük 3 ek epres joghurttal és kihûtjük.
  7. A zselatinos joghurtot a többi epres joghurthoz keverjük és hûtõben addig dermesztjük, amíg zselésedni nem kezd.
  8. A piskótát visszatesszük a sütõformába és elosztjuk rajta az eperdarabkákat.
  9. A már enyhén kocsonyásodó epres joghurtkrémbe óvatosan beleforgatjuk a tejszínhabot és rásimítjuk az eperrel kirakott piskótára. Pár órára hûtõbe tesszük.
  10. Ha a krém kellõen megdermedt, késsel elválasztjuk a sütit a forma oldalától, négyzet alakúra felszeleteljük, a szeleteket átlósan félbevágjuk, az így kapott háromszögeket is félbevágjuk, hogy még kisebbek legyenek, és tányérra rendezve (megmosott és leszárított) cikkekre vágott eperszemekkel díszítjük.

sütési hõfok: 160°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idõ: kb. 15 perc































Folytats a blogon ... suniskanal.blogspot.com/2014/05/foldi...

sponsored links

Keres?s