Fõzzünk gyurmát
sponsored links
Tegye fel a kezét az aki nem csinált gyerek korában só liszt gyurmát. Mi sokat csináltunk az óvodában, de nem szerettem kirázott tõle a hideg.
Ez is házilag készül ebben is van só, liszt és víz, de az állaga teljesen más lesz. Ruganyos jól formázható és ami számomra a legfontosabb, hogy nem ráz ki tõle a hideg. A többi alapanyag is könnyen és gyorsan beszerezhetõ, vagy akár van is otthon.
Ez a gyurma szerintem egy fõnyeremény, pár perc alatt megvan és a hûtõben jól záródó dobozban hosszú ideig friss marad. Zsombival nem színeztem még meg, hanem szimplán fehéren használtuk, de most ételfestékkel meg is színeztem.
Lucával nem követtem el azt a hibát, hogy egy mûanyag kést is adtam a kezébe rögtön az elsõ találkozásnál, mert onnantól a gyurmázás arról szólt, hogy hogyan tudjuk minél apróbb darabokra szeletelni a gyurmát. Érdekes volt figyelni, ahogy ismerkedik az anyaggal. Juj, juj felkiáltásokkal nyomkodta az ujját a gyurmába. Aztán kezdõdött a gyuszmákolás, lapítgatás és a kukac készítés.
Hozzávalók:
- 3 dl forró víz
- 25 dkg liszt
- 5 dkg só
- 2 ek citrom sav
- 2 ek naprafogó olaj
- étel festék, de ez akár el is hagyható (egy fél kiskanálnyi) ? ha túl világos, akkor lehet még adni hozzá
Elkészítés:
1. Az egészet egy lábosba öntöm. Nem valami guszta és elég nehéz keverni.
2. Felteszem fõni és addig kevergetem, amíg egynemû masszává áll össze. Ekkor kiteszem egy mûanyag felületre. (pl. IKEA-s mûanyag alátét) hagyom kicsit kihûlni, majd átgyúrom és készen is van. Jól zárodó dobozban nagyon sokáig használható
TIPP: Ha a végén adod hozzá az ételfestéket, akkor egsszerre akár több féle szint is elõállíthatsz.
Eszközök:
- mérleg
- lábos
- fakanál ( a fakanalat az ételfesték megfogja)