Fõtt tojásos-besameles párna
sponsored links
Nem is tudom, mikor vettem utoljára bolti leveles tésztát, mert egy ideje már magam készítem, sõt annak is a gyors változatát részesítem elõnyben. Mivel ennek a gyors változatnak a tésztája csak részben hasonlít a valódi leveleséhez, ill. még ha hamar meg is van vele az ember, azért mégis csak több munkába kerül elkészíteni, mint a bolti változatot. Ráadásul a fagyasztóban sem volt már a saját készítésû tésztából. Most a készet választottam, és ez a szerintem nagyon finom töltött párna kanyarodott ki belõle. Mivel ennek a szép rácsmintának köszönhetõen elég mutatós, vendégváráshoz is bátran választható. A húsvéti locsolóvendégek is örömmel fogyasztanák a kis kupica pálinka után. :D
4 lap gyorsfagyasztott leveles tészta (20x10,5 cm-es téglalap alakú, kb. 35 dkg)
4 fõtt tojás
2 ek. aprított metélõhagyma
2 dl tej
2 dkg vaj
2 dkg fehér tönkölybúzaliszt
5 dkg reszelt parmezán
? mk. curry vagy ízlés szerint
õrölt fehér bors
1 csapott mk. só
1 kis tojás a kenéshez
szezámmag a szóráshoz
elkészítés:
- A vajat kis lángon felolvasztjuk, és kézi habverõvel simára dolgozzuk a liszttel. Folytonos keverés mellett, hozzáöntjük a curryval, sóval, borssal ízesített, felforrósított tejet, és sûrû mártássá fõzzük.
- Felolvasztjuk benne a reszelt sajtot, belekeverjük a metélõhagymát, majd miután a mártás langyosra hûlt, hozzáforgatjuk a felaprított fõtt tojásokat.
- A tésztalapokat egyenként 20x20 cm-esre kinyújtjuk, majd mindegyiket 4-4 db 10x10 cm-es négyzetre vágjuk.
- 8 lap közepén elosztunk 1-1 púpozott evõkanálnyi tölteléket, és a tészta széleit körben megkenjük felvert tojással.
- A másik 8 tésztalapból rácsozóhenger segítségével rácsmintát vágunk úgy, hogy a kezünkkel lefogjuk a tésztát, és a hengert minden alkalommal lisztbe mártva, jól lenyomva végighengerítjük a tésztán. (A tésztát nem kell végigvágni).
- A rácsmintás tésztákat kissé széthúzzuk és befedjük velük a töltött lapokat. A tetejüket lekenjük a maradék felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal, és elõmelegített sütõben aranybarnára sütjük. Langyosan fogyasztjuk.
sütési hõfok 180°C
sütési mód: hõlégkeverés
sütési idõ: kb. 20 perc
A recept a Kifõztük gasztromagazin áprilisi számában is megjelent.