Fõtt marha meggyszósszal
sponsored links
Na kérem, itt egy újabb menzamenü. Vagyis nem teljesen az. :) Mivel én soha nem voltam napközis, így nem tudtam, hogy a menzákon általában a fõtt marha és a meggyszósz mellé nem krumplit hanem pirított darát szoktak adni. Én így még nem kóstoltam, de biztos vagyok benne, hogy ugyanolyan finom mint fõtt burgonyával.
Ez az étel a 2 az 1-ben kategóriába tartozik, hiszen amikor ezt készítem - nagyon ritkán, már idejét sem tudom mikor ettem utoljára - akkor megvan a levesünk is jópár napra. Hiszen tulajdonképpen húslevest készítek marhanyakból, méghozzá úgy ahogyan azt már leírtam a húslevesekrõl szóló bejegyzésben. A különbség mindössze annyi, hogy a fõtt húst nem a leves mellé kínálom, hanem felszeletelem és második fogásként tálalom.
A meggyszószt nagymamám receptje alapján szoktam készíteni. Õ nagyon finom gyümölcsszószokat csinált mindig, az alma volt a kedvencem tõle. Hidegen, melegen egyaránt szerettem. Sõt, emlékszem még egyik barátnõmnek is fõzött almaszószt nagyi, annyira ízlett neki, miután egyszer megkóstolta nálunk.
Hozzávalók:
- 50 dkg magozott meggy
- 1 mokkáskanál õrölt fahéj
- fél mokkáskanál õrölt szegfûszeg
- 3-4 evõkanál cukor
- 3 dl tej
- 1 csapott evõkanál liszt
- víz
A magozott meggyet a cukorral és a fûszerekkel és annyi vízzel amennyi éppen ellepi felteszem fõni. Forrástól számítva kb. 10 percig fõzöm. Ezután a tejben csomómentesre keverem a lisztet és besûrítem vele a szószt. Még további 10 perc alatt kiforralom.
Ízlés szerint sûrítés elõtt botmixerrel lehet kissé pépesíteni a gyümölcsöt, de maradjanak közte egész szemek.
A legtöbb idõt természetesen a húsleves elkészítése, vagyis a hús megfõzése veszi el, de cserébe lehet jó nagy adagot készíteni belõle. Így tényleg megvan 2-3 napra is az ebéd.
Ez az étel a 2 az 1-ben kategóriába tartozik, hiszen amikor ezt készítem - nagyon ritkán, már idejét sem tudom mikor ettem utoljára - akkor megvan a levesünk is jópár napra. Hiszen tulajdonképpen húslevest készítek marhanyakból, méghozzá úgy ahogyan azt már leírtam a húslevesekrõl szóló bejegyzésben. A különbség mindössze annyi, hogy a fõtt húst nem a leves mellé kínálom, hanem felszeletelem és második fogásként tálalom.
A meggyszószt nagymamám receptje alapján szoktam készíteni. Õ nagyon finom gyümölcsszószokat csinált mindig, az alma volt a kedvencem tõle. Hidegen, melegen egyaránt szerettem. Sõt, emlékszem még egyik barátnõmnek is fõzött almaszószt nagyi, annyira ízlett neki, miután egyszer megkóstolta nálunk.
Hozzávalók:
- 50 dkg magozott meggy
- 1 mokkáskanál õrölt fahéj
- fél mokkáskanál õrölt szegfûszeg
- 3-4 evõkanál cukor
- 3 dl tej
- 1 csapott evõkanál liszt
- víz
A magozott meggyet a cukorral és a fûszerekkel és annyi vízzel amennyi éppen ellepi felteszem fõni. Forrástól számítva kb. 10 percig fõzöm. Ezután a tejben csomómentesre keverem a lisztet és besûrítem vele a szószt. Még további 10 perc alatt kiforralom.
Ízlés szerint sûrítés elõtt botmixerrel lehet kissé pépesíteni a gyümölcsöt, de maradjanak közte egész szemek.